Falunap és fesztivál

2019.07.10. 16:00

Jenői kuglófra, fel! Bözsi néni receptje 1953-ból való

Kikapcs – mondották a népek, és rákapcsoltak. Mármint kikapcsolódásra és szórakozásra szövetkeztek a szombati és a vasárnapi falunapon a településen. Egy kis főzőcskére és mulatságra, no meg az elmaradhatatlan, kézzel dagasztott és lábasban sütött jenői kuglóf dicséretére.

FMH

Kuglóffal a falunapon – „Hol a lekvár, gyerekek?”

Fotó: Kerekes Ildikó

Papp Jánosné Szentes Erzsébet 1953-as hagyományos jenői kuglóf receptjét lányától, Csólig Jánosné Erzsébettől tudjuk. Bözsi néni annak idején egy-egy lakodalomra vagy hetven kuglófot is sütött.

Álljon itt most a hagyományos jenői kuglóf receptje. Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 8 dl tej, 6 db tojássárgája, 6 evőkanál olvasztott zsír, 10 dkg élesztő, kakaó, 1 csomag mazsola, 2 db citromhéj, 25 dkg porcukor. Elkészítés: a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, akkor jó, ha a tészta hólyagos lesz. A megdagasztott tésztát ketté vesszük, az egyikbe beledolgozunk fél dl tejet és 1 púpos evőkanál kakaót.

Mindkettőt letakarjuk, kelni hagyjuk. Utána kiöntjük, és mindegyiket háromfelé osztva cipókat formálunk belőlük. A cipókat téglalap alakúra sodorjuk, egy sárgára egy kakaósat teszünk felváltva, majd összecsavarjuk, mint a kalácsot, és kuglófsütőbe tesszük. Még bő egy órát kelesztjük, majd 180 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Kiöntve porcukrozzuk.

Falunapi mulatság

Hagyomány már, hogy a falunapon köszöntik a település azon polgárait, akik a legtöbb nyarat élték meg. Az idén Kerekes Ildikó polgármester a 97 esztendős Illés Józsefné Schmidt Etelkának és a 85 éves Farádi Szabó Józsefnek tolmácsolta az önkormányzat és a község jókívánságait. „Az Isten éltesse Illés nénit és Józsi bácsit!” – mondta az elöljáró.

A kuglófsütő verseny hagyományos kategóriájában Török Gyuláné finomsága vitte el a pálmát, megelőzve Kelemen Jánosné „foszlósát” és Klima János kemencében sütött költeményét. Máté Mónika a nem hagyományos kuglófok viadalát nyerte. A pörköltfőzőversenyben a Polgárőrök gárdája diadalmaskodott.

Kuglóffal a falunapon – „Hol a lekvár, gyerekek?”
Fotó: Kerekes Ildikó

Szombat délután az óvodások és az iskolások műsorát a Jenői Asszonykórus és a Tűzrőlpattant Menyecskék fellépése követte. Este Márió, a harmonikás andalította slágereivel a sokaságot. Vasárnap nagy népszerűségnek örvendett a játszóház, a vízifoci, a jenői gyerekek karate bemutatóval szolgáltak, a színpadon a Jó Laci Betyár mulattatott. A tombolasorsolást a helyi kötődésű Vidéki Gyermekekért Egyesület szervezte és vezényelte le.

Színpadon a Jenői Asszonykórus
Fotó: Nagy Anikó

Nagy Feró fergeteges bulival zúzott, s közvetlenségével még jobban belopta magát a nagyérdemű szívébe. Koncertje után csak úgy röpködtek a szelfik és az aláírások.

Koncert után röpködtek a szelfik: Nagy Feró és Kerekes Ildikó polgármester
Fotó: Kerekes Ildikó

Nem rohant, derűsen letelepedett vendéglátói körébe, s jóízűen megvacsorázott, dicsérte a marhalábszárpörköltet és a hamisítatlan jenői kuglófot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában