már nem életveszélyes

2019.07.23. 07:00

Az igari gyülekezetnek nincs elég pénze a templom felújítására

Nemrég esküvő volt a templomban. Az ülésrendet alaposan meg kellett határozni: az egyházközség tagjai több padsort is lekerítettek, nehogy a násznépre hulljon a vakolat.

Szanyi-Nagy Judit

Lezárt padsorok a templomban tartózkodók védelme érdekében – mutatja Szabó Józsefné gondnok Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap

– Az elnyert pályázat utófinanszírozású volt, vagyis a szóban forgó költségeket meg kellett előlegeznünk. S bár a műemlékvédelem szakemberei igazán készségesek voltak, sajnos annyi hivatalos dokumentumot – például statikai véleménnyel, fal- és épületdiagnosztikával kapcsolatos papírokat – kellett benyújtanunk az épület műemlék mivolta miatt, hogy azok külön-külön és együtt is túl nagy anyagi terhet jelentettek a mintegy nyolcvanfős gyülekezetnek – magyarázta Nagy Judit lelkipásztor, végül miért nem tudtak élni az elnyert támogatással.

– Nekünk még egy százezer forintos beruházás is nagy fejtörést jelent – tette hozzá. Őt a településen többen megerősítik ebben: a templomba járók között sok a szegény ember, s a településen élők sem dúskálnak az anyagi javakban.

– Az épületdiagnosztikát, amely egy néhány százezer forintos összeg, nem tudtuk megrendelni, ezért sem tudtunk továbblépni az építési engedély ügyében. Mindeközben pedig lejárt a határidő. Most az a célunk, hogy az építési engedélyt valamilyen úton-módon megszerezzük, s ha ez megvan, már „csak” az építkezéshez kell elegendő forrás – részletezte a lelkipásztor.

Az utófinanszírozásos pályázat esetében – kevés fedezet híján – ugyan hitelt fel tudtak volna venni, de annak kamatait szintén nem tudta volna kifizetni a gyülekezet – tudtuk meg.

A gyülekezet néhány tagja, tőlük balra az omladozó épület, jobbra a nagy forgalom
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap

Így az igari templom barna ajtajait most láncok őrzik, leginkább azért, mert máshogy nem lehetne becsukni azokat. A hűs templombelső első pillantásra szépen fehérlik, majd lassan körbenézve látszik: a vakolat több helyütt leesett, a megannyi darabra hullott falfoszlányok a padlózaton, egy elkerített részen pihennek. Érik már a tetőcsere, mert a beázás csak ront ezen az állapoton.

– Járt már nálunk több szakember is – mondta Szabó Józsefné gondnok, aki lapunkat azért kereste meg, hogy segítséget kérjen.

– A 38 millió forintos pályázat után kaptunk egy újabb lehetőséget: ezúttal a Dunántúli Református Egyházkerület támogatott bennünket tízmillió forinttal. Most azon dolgozunk, hogy ebből az összegből – amely akkor érkezik meg hozzánk, miután minden papírt leadtunk – legalább a tetőt meg tudjuk újíttatni. Az borzalmasan néz ki: a cserepek berepedtek, a templom így beázik, a mennyezetről a vakolat egyre csak hullik – mesélte a gondnok.

Imre Bálint esperes elmondta: az összeg decemberig használható fel templomfelújításra. Mivel az épület műemléki védelem alatt áll, a tervezéshez hatósági jogosítvánnyal rendelkező tervezőmérnök láthat csak neki, s a műemlékesekkel is folyamatos tárgyalás szükséges. Az igariak pedig tovább reménykednek…

Ha segítene az Igari Református Egyházközségnek, a számlaszámuk: 1174609820031251.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában