Tizenhét esztendeje váltak önálló településsé

2019.07.03. 15:30

Folyamatos Daruszentmiklós fejlődése

Tizenhét esztendő: sok vagy kevés? Nézőpont kérdése. Daruhegy önállósodási törekvései már 1946-tól napirendre kerültek, végül azután a helység – Előszállás nagyközségből kiválva –, Daruszentmiklós néven a 2002. októberi választásokkal vált önálló településsé.

V. Varga József

Levendulaszüreten a daruszentmiklósi Smaragdfarmon Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Daruszentmiklós (1283 fő) Fejér megye déli részén található, Dunaújvárostól 20 kilométerre az M6-os autópálya és a leendő M8-as metszetében. Három településrészből áll: Daruhegyet, Dánieltelepet és Kisszentmiklóst. Egyik főutcája a Székesfehérvár–Dunaföldvár útvonal.

Óvodával, általános iskolával, orvosi rendelővel, védőnői szolgálattal rendelkeznek, a faluban többségében mezőgazdasággal és kereskedelemmel foglalkozó, valamint néhány szakipari tevékenységet folytató vállalkozás működik. Az önkormányzat legfontosabb feladatának a meglévő intézményei működőképességének biztosítását és a település folyamatos fejlődését tartja.

Rauf Norbert polgármester így fogalmaz: – Számomra nagyon fontos, hogy az emberek büszkék legyenek arra, hogy a településünk lakói.

Levendulaszüreten a daruszentmiklósi Smaragdfarmon
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Amint megtudtuk: az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére a terület- és településfejlesztési operatív program pályázatán csaknem 35 millió forint támogatást nyert a falu. A korszerűsítés a községháza fűtésrendszerének megújítását és a napelemes rendszer kiépítését is tartalmazta. Legutóbb a Daru sor csapadékvíz-elvezetésére 32 millió forint pályázati támogatáshoz jutottak.

Örvendetes, hogy Daruszentmiklóson és térségében fokozódik a vállalkozói hajlandóság, terjed az önfoglalkoztatás és az innovatív vállalkozói szemléletmód. Legújabb projektjük az inkubátorház csaknem 70 millió forint értékű fejlesztése, a beruházás tervezett befejezésének határideje 2019. december vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában