nem volt könnyű dolguk

2019.07.28. 07:20

Eredményes éveket tudhat magáénak Fehérvárcsurgó a víztározótól keletre

Sokfelé pályázott a remek adottságokkal rendelkező település az elmúlt ciklusban, ám a jó gazdálkodásnak köszönhetően a saját erőből elkészült munkálatok is gyakoriak.

Palocsai Jenő

Az útpályák cseréje előtt kicserélték a vízvezetéket is, hogy később ne kelljen bontani az újat Fotó: Önkormányzat

A kastély évszázadokról mesélő csodája és a mögötte elterülő park susogása már önmagában értékessé teszi a települést, ám ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a takaros és egyre szépülő utcák, a festői tó közelsége, a Bakony oldalán felfutó szőlősorok mind azt hirdetik, hogy jó helyen járunk.

Az itt élő közösség számára fontosak a középületek és intézmények állapota, emiatt Schmidtné Cser Viktória polgármester és a képviselő-testület sokat fáradozik azon, hogy egyet sem kihagyva a sorból mindent széppé és a 21. század elvárásainak megfelelővé tegyenek.

Pedig nem volt könnyű dolguk, ugyanis a szép környezetnek van egy másik arca is, amit szerencsére csak ritkán mutat, de akkor nagyon. A löszös partfalak gyakran nem tudnak egy helyben maradni, ezért sokat kell velük bajlódni, és ez költség oldalon is jelentkezik. Az Aranyhegyen található partfal leomlása miatti helyreállításhoz szükséges 17 milliót az önkormányzat teremtette elő. A polgármesteri hivatal előtti hasonló káresethez 56 millió forintos segítséget kaptak a vis maior keret terhére. Ezt a bajt nem is tudták volna önállóan rendezni, hiszen a beruházás teljes összege 75 millió forint volt.

Az útpályák cseréje előtt kicserélték a vízvezetéket is, hogy később ne kelljen bontani az újat
Fotó: Önkormányzat

Egy korábban a löszfal tövébe telepített ivóvízgerincet is ki kellett cserélni, négymillió forintért, mert a földmozgások miatt kilyukadt a vezeték, és nagy nyomással szökött a víz a lakóházak felé, amiknek sérthetetlensége az egyik legfontosabb dolog a polgármester asszony szerint.

A közterek is szépülnek, így az Ady utca 34 millióért kapott új járdát, útpályát és csapadékvíz-elvezetőt, míg az Arany János köz 16,5 millióért újult meg ugyanígy, az önkormányzati saját forrásait felhasználva. A falu fizette a Dózsa utcai járda cseréjét is, és közel 23 millió forintot emésztett fel a beruházás. A Hunyadi utca teljes felújítása 15 millióból történt, viszont az intézmények energetikai korszerűsítéséhez felhasznált 110 millióra pályázni kellett. A szőlőhegyeket egy ideje már egy 10 millióból készült közvilágítás vigyázza.

A polgármester hangsúlyozta: a gyermekeket minden erővel támogatják, és nem feledkeznek meg az idősebbekről sem. A hatvanhat év felettiek minden évben kapnak ajándékcsomagot, és csak erre elmegy 800 ezer forint, bármennyi is az egyéb kiadás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában