mesterségeket bemutató alkotótábor

2019.07.31. 07:10

Drukkoltak, hímeztek az ügyes alkotók a VOKE-ban

Kosarat fonni, hímezni és bőrdíszműves alkotásokat készíteni is megtanulhatnak a héten, akik részt vesznek a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban rendezett, mesterségeket bemutató táborban.

S. Töttő Rita

Cz. Tóth Hajnalka (b) népi iparművész a hímzőtechnikákat mutatta be a táborban Fotó: Nagy Norbert

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tartják a héten a mesterségeket bemutató alkotótábort a VOKE-ban. Hétfőn és kedden a hímzőtechnikákat mutatta be Cz. Tóth Hajnalka, a népművészet mestere, népi iparművész az alkotóknak. A hímzésen kívül kosárfonással és bőrművességgel is megismerkedhetnek a résztvevők a táborban.

Cz. Tóth Hajnalka (b) népi iparművész a hímzőtechnikákat mutatta
be a táborban Fotó: Nagy Norbert

Cz. Tóth Hajnalka érkezésünkkor épp „drukkolással” készítette elő a terítőt, azaz az áttetsző pauszpapír sablon bakonyi fehér hímzés formáját – a megrajzolt minta ki van szúrva – satírozta a terítőre. Vékonyabb és finomabb fonállal hímeznek majd az alkotók, mondta el a népművész. A kétoldalas keresztszemes technikát is megtanulhatták, amelynek egyébként komoly története van: hét, az 1920-as években talált párnavégen fedezték fel ezt a módszert, melynek lényege, hogy színe-fonáka teljesen megegyező keresztszemmel varrott. Cz. Tóth Hajnalka kutatásai során fedezte fel, hogy ez a technika az olasz keresztszemes és a montenegrói keresztszemes módszerrel megegyező, így tudta e hímző módszer részleteit tanulmányozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában