pontokba szedve

2019.07.02. 07:00

Családvédelmi akcióterv élesben

Július 1-jén, hétfőn elindult a kormány újabb családtámogatási programja. Írásunkban összefoglaljuk a program hétfőn életbe lépett négy pontjával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Sági Zoltán

Nem elérhetetlen álom az emberhez méltó családi élet Fotó: Shutterstock

A családvédelmi akcióterv hét pontjából július 1-ével az alábbi négy életbe lépett. A változásokkal kapcsolatban a Fejér Megyei Kormányhivatal és a legnagyobb lakossági pénzintézet tájékoztatásai alapján az alábbiakban adunk részletes, az igénylés gyakorlati tudnivalóit is tartalmazó összefoglalót.

1. Bővülő hitellehetőségek

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővül, több család számára lett elérhető július 1-jétől. A csokhoz kapcsolódó hitelek jelentősen kedvezőbb feltételekkel igényelhetők új lakás építésére, vásárlására vagy használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére. A két gyermekre 10 millió, három gyermektől 15 millió forint összegű kedvezményes hitelt már nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására is fel lehet venni. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozót gondozó és emiatt ápolási díjban részesülők mellett mostantól a gyermekek otthongondozási díjára (gyod-ra) jogosult szülők is igénybe vehetik a csokot. A falusi csok közel 2500 vidéki településen érhető el.

Az ügyben eljáró illetékes hatóság a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztálya. Az igényléshez szükséges hatósági bizonyítványok kiállítását postai úton vagy bármely kormányablakon keresztül meg lehet igényelni. Különösen indokolt esetben személyesen is, a Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztályá­nak ügyfélszolgálatán.

Személyes megjelenés esetén az igénylés benyújtásához fényképes személyazonosságot igazoló irat és lakcímet igazoló hatósági igazolvány szükséges, továbbá az igénylőlap a családok otthonteremtési kedvezményeinek igényléséhez szükséges biztosítási jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítvány kiállításához. Az igénylőlap elérhető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján – vagy az egészségbiztosítási osztály ügyfélszolgálatán és a kormányablakoknál. A hatósági bizonyítvány kiállításának várható időtartama három munkanaptól tíz napig terjedhet.

Nem elérhetetlen álom az emberhez méltó családi élet
Fotó: Shutterstock

2. Babaváró támogatás

A támogatást 2019. július 1-től 2022. december 31-ig a bankfiókokban igényelhetik, méghozzá olyan házaspárok, ahol a feleség 40 év alatti és a házastársak legalább egyike igazolni tud egy legalább hároméves munkaviszonyt vagy például felsőoktatási jogviszonyt. A támogatás maximum tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi ötvenezer forint. Amennyiben a családban 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig felfüggesztik a törlesztőrészlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. A támogatás folyósított összegének 75%-a további hiteleknél önerőként is figyelembe vehető. A hatóságibizonyítvány-igénylés benyújtásának formája, helye, az illetékes hatóság és a benyújtáshoz szükséges iratok, igénylőlap elérhetősége ugyanaz, mint a csoknál. A hatósági bizonyítványt 8 napon belül kiállítják.

3. Növekvő állami átvállalás

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormány-­rendelet módosításával jelentősen nő az igénybe vehető állami támogatás mértéke. Eddig a harmadik és további gyermekek után 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Július 1-jétől már a második gyermek után igényelhető az 1 millió, a harmadik gyermek után pedig 4 millió, további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére. Ez ügyben az illetékes hatóság a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztálya.

A kérelem elérhető a kormányhivatalok honlapjának lakástámogatás menüpontja alatt vagy a Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztály ügyfélszolgálatán és a kormányablakoknál. A kérelem benyújtható bármely kormány­ablakon keresztül, vagy indokolt esetben személyesen Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztály lakástámogatási szakterületén. Az ügyintézés határideje 60 nap.

4. Autóvásárlási támogatás

A 2,5 millió forint összegű támogatást, amelynek mértéke legfeljebb a bruttó vételár fele lehet, nagycsaládosok igényelhetik, 7 személyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez kapcsolódóan. Ez ügyben az illetékes hatóság a Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztálya, vagyis ezen kérelmeket nem a Fejér Megyei Kormányhivatal bírálja el. Ezzel együtt a kérelmek személyesen valamennyi kormányablaknál benyújthatók, postai úton azonban a Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztály Fiumei úti címére kell küldeni őket. A kérelem benyújtásához kérelem formanyomtatvány, személyazonosságot igazoló dokumentumok és a csatolandó magánokiratok szükségesek. A kérelem a Magyar Államkincstár honlapjáról tölthető le. Az igény érvényesítése a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül megtörténik.

Banki vélemények szerint a legtöbbeket érintő változás a csok mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban lesz. Július elsejét követően ugyanis már használt lakás vásárlására is felhasználható a kedvezményes, akár a teljes futamidőre rögzített, fix 3%-os kamatozású kölcsön. További változás, hogy használt ingatlan vásárlása esetén a 35 millió forintos felső értékhatár megszorítás megszűnt július 1-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában