A vízelvezetés fontos megoldandó feladat a jövőben

2019.07.17. 17:30

Látványos megújulások Baracskán

A minap át­adták a felújított első világháborús emlékművet, elkészült az iskola tornaterme, megújult az óvoda. Beérett az elmúlt pár év munkájának gyümölcse.

Bokros Judit

Becsei Andrásné közel egy éve helyettesíti Boriszov Zoltán polgármestert Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A településről Becsei Andrásné alpolgármesterrel beszélgettünk. Közel egy éve ő helyettesíti ugyanis Boriszov Zoltán polgármestert, aki tartós betegsége miatt nem tudja ellátni feladatkörét.

Néhány hónap alatt látványos újítások történtek, hiszen megújult a Bóbita Óvoda, átadták a Kozma Ferenc Általános Iskolához tartozó tornatermet (s ha minden igaz, most már minden akadály elhárult azelől, hogy a gyerekek használhassák is azt), és 1930 óta először megtörténhetett az első világháborús emlékmű komolyabb felújítása a katonát ábrázoló szoborral. Az önkormányzat több évet fektetett abba, hogy ezek a fejlesztések megvalósuljanak, hiszen a pályázatokat 2016-ban, illetve tavaly adták be.

Becseiné az útfelújításokat is nagy eredménynek tartja. Tavaly pályázaton nyertek e célra 15 millió forintot, amelyhez 9,5 milliót tettek hozzá. Még néhány aszfaltmentes út van, ezeket szeretnék idővel aszfaltoztatni, leginkább pályázati pénzből. Bővítették még a közvilágítást, mert voltak útszakaszok, ahol ez hiányzott.

A faluházat pár éve felújították a Szevasz Alapítványnak köszönhetően. Ebből is látszik, milyen aktívak a helyi civilek, akiknek fontos Baracska. Ott, a művelődési házban működik a Baracskai Dráma Klub, csupa fiatallal, s az előadások sok nézőt vonzanak. A kulturális életben azonban nagy szerepet töltenek be az énekkarok is, és vannak egyéb civil szervezetek. Őket is minden évben külön keretből támogatja az önkormányzat, pályázat alapján.

A falu éves költségvetése 380–420 millió forint, amelyből a fenntartásra és kisebb fejlesztésekre futja.

Becsei Andrásné közel egy éve helyettesíti Boriszov Zoltán polgármestert
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A 2014–2019 közötti ciklusban digitális közműtérképet is készíttettek, mert szükség volt rá az építkezések kapcsán. Hitelből kettő van: útjavításokra vettek föl 45 millió forintot, ennek törlesztése 2021-ben jár le, illetve a tornaterem építéséhez – a kormányzati forrás mellé – 31 millió forintot tett hozzá az önkormányzat, s ebből 20 millió forint hitel. Becseiné hozzátette: a törlesztést biztonsággal tudták vállalni.

Továbbra is megtartják kiemelt éves rendezvényeiket, így például a falunapot, amelyre szombaton került sor. Az eseménysorozat Kozma Ferenc halálának 100. évfordulóján, 1992-ben indult el, akkor ünnepélyes keretek között koszorúztak a sírnál. Azóta is minden évben ez a felvezetése a falunapnak, amelyen – másnap – már a szórakozásé a főszerep.

A megoldandó feladatok között Becseiné a vízelvezetést emelte ki. Erre is pályázat útján remélnek pénzt szerezni, mert fontos lenne az árokrendszer megfelelő állapotúvá tétele, hogy a villámárvizek ne okozzanak gondot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában