Csak még egyszer, Előre!

2019.07.19. 07:00

A 17. Gyalogezred oroszlánszíve előtt hajtottak fejet a Zichy ligetben

Csütörtök délelőtt csendes megemlékezők gyűrűje vette körbe a lobogót a testével őrző szürke oroszlánt a Zichy liget szegletében kialakított 17-esek emlékparkjában.

Palocsai Jenő

20190718 Székesfehérvár 17-es gyalogezred emlékmű koszorúzása. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

A történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a 17. Gyalogezred emlékművénél a koszorúzás. A megjelentek köszöntését követően Sipos Antal ezredes, a Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoka tartotta meg ünnepi beszédét. A katonai vezető elmondta, hogy az alakulat 1891-ben került Székesfehérvárra.

A helyi ezred emlékére

A magyar király 17. honvédezrede címet Károly király adományozta az egységnek, a doberdói csatában tanúsított helytállásáért, mellyel örök dicsőséget szereztek maguknak és Székesfehérvárnak is. Mikor hazaértek a harcok után, az első dolguk az volt, hogy a mai emlékmű helyén álló emlékjelnél felsorakozva tisztelegtek azon bajtársak előtt, akik nem térhettek haza.

Július 18. a 17-es Gyalogezred napja, ugyanis 1915-ben ezen a napon vívta a legnagyobb véráldozatot követelő csatáját a doberdói fennsíkon. Sipos Gyula, az ezred parancsnokának mondata azóta is fontos üzenet valamennyi kor katonájának: Csak még egyszer, Előre!

A Fehérvári Huszárok Egyesülete is lerótta tiszteletét a honvédek emlékműve és teljesítménye előtt a csütörtöki ünnepségen Fotó: Fehér Gábor

A koszorúzást a város alpolgármestere, Róth Péter és Molnár Krisztián, a Megyei Közgyűlés elnöke kezdte, majd a többi megjelent is elhelyezte a maga virágát, koszorúját. A Szózat, majd a 17-esek nótája zárta a megemlékezést.

Ezt követően Róth Péter egy kezdeményezésről számolt be. A bazilika altemplomának bejáratánál álló hősi emlékműnél, valamennyi háború áldozatára emlékezve, hamarosan rendszeresen felcsendül majd a Takarodó dallama.

Németh István, A Krajczáros Alapítvány elnöke elmondta, hogy 18 hónapon át lesz hallható a „Megemlékezés hangja”. A civil szervezet vezetője reméli, hogy a fehérvári, illetve az ország más részeiből érkező zenészek számára megtiszteltetés lesz eljátszani ezt a dallamot a katonaváros szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában