Az utókornak mentette meg Keresztes múltját

2019.06.11. 16:00

Sárkeresztes önkormányzata díszpolgári címet adományozott Gelencsér Józsefnek

Nemcsak néprajzkutatóként és jogtörténeti szakemberként kapta az elismerést Gelencsér József, hanem mint a szülőfalujához mindig hű polgár is, aki kutatásai során gyakran merített Sárkeresztes színes történelmi múltjából.

Palocsai Jenő

Krähling János polgármester adta át a díszpolgári címet Gelencsér Józsefnek (jobbra) Fotó: Rideg Ferenc

Az ünnepség az iskolások műsorával indult, majd néptánccal és a Galiba zenekar muzsikájával folyta­tódott.

Krähling János polgármester úgy fogalmazott: „A 825 éves településen 30-35 generáció nőtt fel, a történelem viharai gyakran megtépázták a falut. A második világháború majdnem a földdel tett minket egyenlővé, de fennmaradtunk, ahogy emlékeink is, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Gelencsér József nem hagyta veszni értékeinket.

Krähling János polgármester adta át a díszpolgári címet Gelencsér
Józsefnek (jobbra) Fotó: Rideg Ferenc

A település új díszpolgárának szakmai munkásságát Lukács László, a Magyar Tudományos Akadémia doktora méltatta. Lukács visszaemlékezett a közös gimnazistaévekre és arra, hogyan alakult kettejük pályája. Mint elmondta, a néprajz lényege a szóbeli hagyományt áttenni az írásbeliség szintjére, és az ünnepelt ezzel nagy szolgálatot tett a magyar kultúrának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában