Spórolni az energiával

2019.06.29. 07:35

Napelemek után faaprítéküzem létesült Válon

Következetes öko-szemléletmód mentén építkezik a képviselő-testület, a polgármesterrel az élen. A napelemek után most pelletdarálót helyeztek üzembe energianyerésként.

Zsohár Melinda

Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke (balra) és Tessely Zoltán (középen) országgyűlési képviselő is jelen volt az avatáson Fotó: Nagy Norbert

A Kisföldnek nevezett falurészen készült el a pénteken felavatott pelletüzem, a hajdani tsz-gépállomás területén. Bechtold Tamás polgármester mutatta be az új létesítményt, amely két helyütt áll. A falu határában fogják a mindenünnen begyűjtött ágakat, gallyakat a speciális géppel felaprítani, ahonnan a polgármesteri hivatal udvarán újonnan elkészült kazánházba szállítják. A két kazán által előállított hővel fűtik ősztől a hivatalt, a faluházat, az egészségházat és a tűzoltólaktanyát – jelentős mennyiségű energiát megtakarítva ezzel az eljárással. Az eddig közmunkásként dolgozó személy mostantól főállású dolgozó, annak előnyeivel, ez is egyik hozadéka a beruházásnak. Tizenötmillió forintos vidékfejlesztési pénzből gépeket, berendezéseket – traktort, faaprítót, fűkaszákat – vásároltak az új létesítményhez.

Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke (balra) és Tessely Zoltán (középen) országgyűlési képviselő is jelen volt az avatáson Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Valamennyi középület tetején napelemek vannak Válban – folyamatosan terveztek, pályáztak, nyertek, s kivitelezték az elképzelésüket. A mintegy 150 millió forintos, eu-s támogatású beruházással jelentős szociális fejlesztés is történt – a kazánház épületében szociális helyiségeket alakítottak ki a közmunkásoknak. Konyha, ebédlő, fürdőszoba áll rendelkezésükre, mutatta be a traktust Kárpáti Hajnalka védőnő, helyi képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában