Franta Dezsővel táboroznak a soponyai diákok

2019.06.21. 07:35

Kemencébe a pávával! – Kerámiatábor zajlik Soponyán

Kerámiatábor zajlik a település általános iskolájában. Diáköröm, hogy nem a nyár elejére már megunt tantermekben, de hátul, a műhelyben. No és a focipályán.

Majer Tamás

Az elmélyült kreatív munka is kiváló kikapcsolódás így vakáció idején Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Előbb gipsznegatívban megmintáztuk papírból az első részleteket. Ez lett az alapja a páva tollazatának. Ez volt a hétfői feladat. Közben elkezdtük csinálni magát a páva térbeli formáját. Fej, csőr, nyak és a többi – magyarázta kérésünkre Franta Dezső, aki 2003 óta tanít a soponyai Gróf Zichy János Általános Iskola és AMI-ban.

Az AMI – sok iskola nevében szerepel – mit jelent? Alapfokú Művészeti Iskola. Ezzel a címmel is büszkélkedhet a községi suli. Egyébként öt tanszakon folyik náluk a képzés, az egyik éppen a kerámia tanszak, amelyet Franta Dezső vezet, nem csak a nyári tábor idején. A többi négyet Hollósi Lászlóné igazgató sorolta fel: népi ének, citera, furulya, néptánc.

Az elmélyült kreatív munka is kiváló kikapcsolódás így vakáció idején
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ám megyünk vissza a táborba! Jelenlétünkkor kisangyalok módjára végezték a srácok a rájuk kiszabott munkát. Dezső azért nem mulasztotta el megsúgni nekünk, hogy érkezésünk előtt nagyobb hanggal voltak a lurkók. Kiderült, ha az alkotói összpontosítást maga alá gyűri a gyermeki lendület, Dezső kiviszi a brigádot az udvarra, tombolják ki magukat foci közben. A kerámiázáshoz ugyanis kell a szellemi koncentráció.

Az elkészült munkadarabot a jövő héten égetik ki a kemencéjükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában