Értesítették a tűzoltókat

2019.06.21. 07:30

Jókora figyelmeztetés volt: kiöntött a patak Vértesacsán

Szerdán délután 14 óra körüli időben szakadt le az ég Vértesacsa felett, s 15–20 perc alatt közel 30 milliméternyi csapadék hullott alá az égből.

Tihanyi Tamás

Két-három házat veszélyeztetett a medrét elhagyó patak Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elsősorban a Szőlőhegyen keletkezett kár a hirtelen jött eső miatt, a település belterületén a vízelvezető árkok viszonylag megbirkóztak az áradással.

Akkor még.

Azonban a helyiek nem sejtették, hogy a java még hátravan, az igazi baj este történt meg. A környező vízgyűjtő területek felől, az alcsútdobozi arborétum, illetve a váli völgy irányából érkező vízmennyiséget a Vértesacsát jórészt a Vörösmarty utca mentén keresztülszelő, elsősorban a csapadékvíz elvezetésére szolgáló patak nem bírta el és kilépett a medréből. A veszély természetesen másokkal együtt a helyszínen találta Kovács Zoltán polgármestert is.

– A patak medrét 5–6 évvel ezelőtt takarították, kotorták ki, ezért lepett meg mindenkit az, ami történt – mondta a településvezető. – A víz kerteket öntött el és két-három lakóházat veszélyeztetett. Értesítettük a tűzoltókat, akik a helyszínre érkeztek és felkészültek az esetleges beavatkozásra.

Két-három házat veszélyeztetett a medrét elhagyó patak
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amire végül nem volt szükség, mert miután a víznek nem maradt utánpótlása, a patak szintje apadni kezdett és lassan normalizálódott a helyzet. Azonban az eset jókora figyelmeztetés volt, hiszen tudható, hogy mindez bármikor megismétlődhet, és ha több csapadék esik a vízgyűjtő területeken, a most veszélyeztetett házak aligha ússzák meg ilyen könnyen az áradást.

– Oda kell figyelnünk arra, hogy ha úgy adódik, a katasztrófavédelemre kijelölt személyekkel, homok és zsákok előkészítésével kell megvédenünk a most veszélyeztetett ingatlanokat – szögezte le Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában