Kikötött a média Ladikja

2019.06.04. 07:07

Hétfőn tartották a Lapot a diákoknak! régiós döntőjét

Az idén 13. alkalommal rendezett, Ladik néven ismert, többfordulós médiavetélkedő régiós döntőjében Fejér, Vas, Zala és Veszprém megye legjobb csapatai mérkőztek meg egymással június 3-án a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban.

FMH

A lapcsoport a vetélkedőt azzal a nem titkolt szándékkal hívta életre, hogy az általános iskolák hetedik, nyolcadik osztályos tanulóival megszerettessék az újságolvasást. Céljuk volt továbbá, hogy segítsenek eligazodni a hírek világában, bevezessék a diákokat az újságírás műfaji sajátosságainak ismereteibe. A régiós döntőbe jutást megyei szinten egy ötfős csapatgyőzelem és nagyon komoly felkészülés előzte meg. A végső megmérettetésen a fődíjért, a 100 ezer forint értékű utalványért versenybe szálltak Fejér megyéből a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Mégnincs elnevezésű csapata, Vas megyéből a Csepregi Horváth János Általános Iskola Médiász csapata, Zala megyéből a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola Ceruzakoptatók csapata, míg Veszprém megyéből a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Okosokk csapata.

Fejér megyét a fehérvári vörösmartysok képviselték Fotó: Napló

Az ötletes nevek már utaltak a diákok kreativitására, melynek valós tartalmáról rögtön az első feladat Csapatinduló versének a megfogalmazásakor egyöntetűen megbizonyosodott a zsűrit. Az ítészi feladatoknak boldogan tett eleget Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasásra nevelési bizottságának elnöke, Bárány Margit, a Mediaworks Hungary Zrt. support managere és Borsos Renáta, a Veszprém megyei Napló újságírója. A tanulók az újságírás, szerkesztés kapcsán definiáltak sajtóval kapcsolatos fogalmakat, írtak olvasói levelet, tudósítást, jegyzetet. A korrektor és az online szerkesztő munkájába is bepillantást nyertek egy helyesírási hibáktól hemzsegő cikk javításakor. A gyors észjárásukat villáminterjú elkészítésével bizonyították. A zsűrinek okozott némi fejtörést meghozni a végeredményt, mivel szinte fej fej mellett haladtak a csapatok. Jánossy Gábor értékelésében kiemelte a diákok felkészültségét, egy-egy feladat során tanúsított magas szintű tárgyi tudásukat. Építő jellegű kritikáját a fejlődés reményében fogalmazta meg. Első helyezésnek a Vas megyei Médiász csapata örült. Lapunknak elmondták, jól ismerik napilapjukat, kedvelik a naponta megjelenő jegyzetet, iskolájukban pedig két éve szerkesztik és írják a suliújságot, Hetyésy Katalin tanárnő mentorálásával. Második helyen a Zala megyei Ceruzakoptatók, míg harmadikon a Veszprém megyei Okosokk végeztek. Ajándék nélkül senki sem távozott, a diákokra a délután folyamán felhőtlen játék várt a kalandparkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában