fészek az eresz alatt

2019.06.12. 16:30

Fészekrakók – Fecskementő projekt Tácon

A táci fecskementő projekt elindításához a végső lökést egy április végi, május elejei kora esti átfogó autótakarítás nehézségei adták – meséli Nagy Richárd. Sok volt a szúnyog, és kevés a fecske. A Táci Fórumon tette közzé felhívását.

V. Varga József

Nagy Richárd (b) és Horváth Tamás az előkészített fecskefészkeket mutatja Fotó: V. Varga József

Az események aztán felgyorsultak. A közösségi oldalon vagy 120-an mutatkoztak fogékonynak arra, hogy megkezdjék a fészekrakó humán akciót, és a helyi köznyelvben csak „fecske csoknak” becézett program kiteljesedett. Forrást gyűjtöttek a kerámia fészkekre, mint megtudjuk, 80-at vásároltak; az iskolában a gyerekek technikaórákon sárral tapasztották a fecskelakások alapelemeit; az önkormányzat áldását adta a civil kezdeményezésre, és tevőlegesen is beszállt a fa tartókonzolok elkészítésébe.

Nagy Richárd (b) és Horváth Tamás az előkészített fecskefészkeket mutatja
Fotó: V. Varga József

Fenyvesi László, a dinnyési Madárdal tanösvény házigazdája örömmel jött a faluba, és a fecskementő önkénteseket hasznos szakmai tanácsokkal látta el, például hova tegyék a fészkeket és hova ne. Nagy Richárd és Horváth Tamás polgármester szerdán arról tájékoztatott, hogy folyamatosan megy a munka, a másodköltésig a további 40 fészket is „felrakják”. A telefonértesítés ottjártunkkor érkezik, Margitka és Ági is jelzi: a Kossuth és a Petőfi utcába sebesröptű, csivitelő új lakók érkeztek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában