Országos konferencia a tóparton: támogatás egy egész életen át

2019.06.28. 07:00

Először hozta a fontos szakmai találkozót Agárdra a Gyógypedagógusok Egyesülete

Első ízben rendezte országos szakmai tanácskozását Agárdon, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola sporthotelében a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete. Nem véletlenül itt: a korai fejlesztéssel foglalkozó Tóparti Szakambulancia is itt működik.

S. Töttő Rita

Gereben Ferencné, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke Göllesz Viktorra, az egyesület alapítójára is emlékezett Fotó: A szerző

Fotó: Szerző

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete 47 éve alakult, így éppen 47. alkalommal rendezte meg tagjai számára Országos Szakmai Konferenciáját. Ám a közel ötven év alatt idén először érkezett a legnagyobb tagsággal rendelkező magyar szervezet az agárdi tópartra, mégpedig a VVSI-ben működő Tóparti Szakambulanciára, hogy az ország gyógypedagógusai elé tárják a legfrissebb információkat. A pénteken záruló konferencia fő témája a teljes életen át tartó rehabilitáció, a megmaradt képességre alapozottan, a közösségi életben való részvételt célozza meg.

Gereben Ferencné, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke Göllesz Viktorra, az egyesület
alapítójára is emlékezett Fotó: A szerző
Fotó: Szerző

 

 

Fontos, hogy minden megyében, minden járásban van intézménye a pedagógus szakszolgálatnak

Az eseményen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa üdvözölte a szakembereket és hangsúlyozta, hogy a gyógypedagógusok munkájára egyre nagyobb szükség van, amit Magyarország kormánya is támogat, részben a konferenciát szervező Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének köszönhetően. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: 2006 előtt egyetlen intézmény képzett gyógypedagógusokat, 2018 szeptemberében pedig már hét egyetemen folyik képzés, s néhány év alatt a felvett hallgatók száma 2013 és 2018 között 876-ról 1856 főre nőtt. A sajátos nevelési igényű gyermekek száma jelenleg több mint 91 ezer 500, integrált ellátásban 70 százalékuk részesül. A súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók száma 2010-ben 1597 volt, ma pedig 2478. Fontos, hogy minden megyében, minden járásban van intézménye a pedagógus szakszolgálatnak, így az érintett gyermekeket több mint 300 helyszínen tudják fogadni országos szinten. Az itt ellátott gyermekek és tanulók száma is 82 ezer felett van. A korai fejlesztésben résztvevő gyermekek száma egyébként kétszeresére nőtt az elmúlt évek alatt: jelenleg 2636 érintett részesül benne.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa üdvözölte a szakembereket
Fotó: Szerző

 

Korai és felnőttkori ellátás

Deák Csaba, a Tóparti Szakambulanciát működtető társaság ügyvezetője pedig, amellett, hogy az egyesületnek megköszönte a helyszínválasztást, kiemelte: a VVSI-ben működő fejlesztő intézményben 2018-ban már majd 6 ezer ellátott fordult meg, ám, mivel az intézmény szemléletmódja az, hogy nem csak az érintettekre, de azok családjára is fókuszálnak, ezért elmondható, hogy gyakorlatilag egy kisvárosnyi ember érintett a missziójukban. A konferenciát szervező egyesület maga mindig nagyon fontosnak tartotta az egész életen átívelő támogatást, ezért célja, hogy a korai és felnőttkori ellátás is része legyen a gyógypedagógiai ellátásnak – ezt már Gereben Ferencné, az egyesület elnöke emelte ki agárdi köszöntőjében, ahogy az idei konferencia egyik fontos aktualitását is: Göllesz Viktor, a hazai fogyatékosságügy, a gyógypedagógiai rehabilitáció nagyformátumú képviselője, az egyesület létrehozója halálának 20. évfordulóján rá emlékeztek. Az elnök hozzátette: – Fogyatékossággal élni, fogyatékossággal élő gyermekeket, fiatalokat, családtagokat nevelni, ellátni embert próbáló feladat, akkor is, ha van társadalmi segítség. Természetesen ebben is vannak nehézségek, fehér foltok, de ez természetes, és azon dolgozunk, hogy ezek hatékonyabb eltüntetésében segítsünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában