A külső a régi, belül azonban minden modern

2019.06.19. 07:00

„A” kategóriás a „B” épület – Bejárták a megújult campust

A koronázóváros felsőoktatás-történetének legfontosabb beruházása készült el a Budai út 43. szám alatti ingatlanon. Áll a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épülete. Az egykori huszárlaktanya szolgálatra jelentkezik!

Majer Tamás

Az egykori kaszárnya kívülről megőrizte patináját, belülről azonban ízig-vérig 21. századi épület Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Inkább a Zrínyi utca felől nyílik jó bejárás a fehérvári Corvinus campusba. Egy oktatási épületük eddig is állt, az „A” jelű épületben évek óta zajlik az egyetemi élet. Katedrákról hangzó tudomány, zárthelyi dolgozatokat, izguló diákok a szigorú professzor előtt... Miért is olyan fontos az „A” épület, most a „B” átadása előtt? Nos, a szeptemberben kezdődő szemeszterben érkező gólyákkal együtt már nem férne el a fehérvári Corvinus egyetemi polgársága egy épületben. Így nemcsak jó, örömteli, előremutató, hogy kész az új létesítmény, ennél többről van szó: szükséges, nélkülözhetetlen az új épület.

A múltban többek között mint huszárlaktanya fungáló, tavaly év elején még kibelezve álló, belül mocsokkal teli immár „B” épületnek még nem a hivatalos átadója, hanem a bejárása történt meg kedden. Hiányzik a használatbavételi engedély. A lift még nem működtethető. Aligha lesz ezzel gond, szeptemberre rendben lesz. Ahogy a tanév kezdetére beszerelik az informatika terembe az egyetem által már megvásárolt számítógépeket is.

A könyvtárban a szemben ülő egyetemi kolléga vagy kollegina nem vonhatja el a figyelmet a tanulástól
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A tetőtérben helyet kapó könyvtárból is már csak a könyvek hiányoznak. A bibliotékát Hinek Mátyás, a beruházás projektmenedzsere az épület koronájaként aposztrofálta. Az olvasó asztalkák mellől felnézve, a tetőablakon át kilátás nyílik a magas égre! A legnagyobb előadóban 150 diák számára jut ülőhely. Ahogy az a nagykönyvben meg van írva vagy rajzolva: félköríves terem, ahova fentről érkezik a belépő, minden sorba kicsivel kevesebb szék jut, odalent a katedra, mögötte táblák, mindenféle okoseszközök, fentről két projektor függ alá. Itt és a többi teremben is hűtő-fűtő berendezések szabályozzák a levegő hőmérsékletét. Kettő 80 fős előadó is van.

Az egykori kaszárnya kívülről megőrizte patináját, belülről azonban ízig-vérig 21. századi épület
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Csuda izgalmas terem a kutatólabor, amely viselkedés- és magatartástudományi, illetve marketing kutatási tevékenységre lesz jó. Szinte minden oldalról ledfalak vannak a terem valódi falára applikálva, padlótól a plafonig. Kettő 80 fős előadó és hét 40 fős oktatóterem van még a házban. Jópofa a zsibongó nevű közösségi tér az első emeleten, honnan le lehet látni – nagy háromoldalas áttetsző falon át – a földszinti bejáratra.

A kancellár, a rektor és a polgármester is elégedett volt
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Pavlik Lívia, a Corvinus kancellárja kiemelte, az építkezéssel tartották a határidőt és a büdzsét, 1,475 milliárd forint támogatás jutott a házra. Lánczi András rektor arról beszélt: a Corvinus átalakulása nemzeti vállalkozás, ennek része a kibővült fehérvári campus is. Cser-Palkovics András polgármester szerint Fehérvár felsőoktatás-történetének legfontosabb fejlesztése a „B” épület megszületése. Meghatározza a város fejlődését az egyetem és az egyetemisták jelenléte.

Az épület külsejét a régi, szeletelt téglaborítás uralja, belül a fehér szín világossága dominál. A folyosó plafonján visszaköszön a patinás, téglás dongaboltozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában