A Buday megmondta!

2019.06.21. 07:25

Az iszkai „kastélyiskolában” sütött, főzött az ismert sztárséf

„Ez nagyon finom, pedig én utálom a tökfőzeléket!”

Szanyi-Nagy Judit

Egy utolsó bűnbeesés: az ebédet jelentő paprikás krumpli kevésbé volt egészséges, de zeller így is került bele! Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az imént idézett gondolat csak egyike a gyermekektől érkezett reakcióknak. Volt még itt hasonló bőven, hiszen Buday Péter séf alig két óra alatt több különlegességet is készített: sült almából és fagyasztott eperből joghurtot, cukkiniből (liszt nélkül) tökfőzeléket, jégsalátából füstölt szalonnás túrós csuszát vagy zsemlementes fasírtot. Persze a porciók méretét tekintve mindegyik adag egy-egy kóstolóra volt csak elég, mivel az iskolaként működő Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyban leledző 66 gyermek egy egészséges szemléletmódot hirdető tábor keretében találkozhatott a mesterrel és tapasztalhatta meg, mennyi idő elkészíteni egy-egy finomságot. Van, amihez elég – előkészületekkel együtt – tíz perc! Egyedül a tábori paprikás krumpli főtt hosszú perceken át…

Egy utolsó bűnbeesés: az ebédet jelentő paprikás krumpli kevésbé volt egészséges, de zeller így is került bele!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az, hogy egy menzán a „hagyományos” ételekhez egészséges alapanyagokat használnak, nem érdem, hanem a szolgáltató kötelessége. Hiszen a szülő bízik abban az ellátásban, amit a gyermekének nyújtanak – hangsúlyozta Buday Péter séf, aki a látványsütés, -főzés során sokféle szezonális (és épp emiatt olcsóbb) zöldséggel dolgozott, cukor helyett például mézet használt, valamint a fasírt elkészítésekor zsemle helyett reszelt karalábét adott a darált húshoz.

Egészséges alapanyagokból is finom étel készíthető
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Buday Péter az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskoláért Alapítvány vezetőségének meghívására érkezett az intézménybe, hogy a Menő Menza programhoz kapcsolódó tábor egyik (fő)szereplője legyen. A hétfőn kezdődött egyhetes tábor az egészség jegyében zajlik, az események sorában szerepelt többek között önismereti játék, logótervezés, mozgásos feladat, kézműves-foglalkozás, valamint helybeli túra. A táborlakók pénteken, vagyis ma közösen desszertet készítenek. Horváth Zsuzsa, az alapítvány elnöke kérdésünkre elmondta, az iszkai általános iskola fiataljai elsőtől hatodik osztályig képviseltették, képviseltetik magukat a (nem „bentlakásos”) táborban.

A csütörtöki napon a főzés került előtérbe; itt a tanulók nemcsak ételeket kóstolhattak, de segíthettek is a séfnek, amely azért is fontos, mert – mint azt a nap végén Buday kiemelte – a gyermekétkeztetés egy edukációs program, azaz a gyermekeket meg kell tanítani (jót) enni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában