„Az alapot mélyre lerakták”

2019.06.29. 11:30

A résztvevők úgy érzik, idén tetőzött a nyolcéves együttműködés a Váci és az Arconic között

Az Arconicnak számtalan iskolai hiányzást köszönhet László Laura, a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium végzős diákja.

Szanyi-Nagy Judit

Virágh János mellett Varga Zsuzsa (bal szélen) álmodta meg az együttműködést. Utóbbitól jobbra Gróf Valéria iskolaigazgató, Gábor Balázs gyárigazgató és Deák Lajosné képviselő látható a képen Fotó: szerző

Ezt ő maga „vallotta be” pénteken délelőtt, amikor is a szóban forgó cég és az iskola közötti projekt zárórendezvényét tartották a Váciban. Ismerjük a mondást, a cél szentesíti az eszközt – nos, most is hasonlóról volt, van és valószínűleg lesz is még szó. Ugyanis immár nyolcadik éve, hogy az Arconic és a Váci középiskola összefogása a diákoknak (illetve egyúttal a tanároknak) megannyi lehetőséget nyújt.

A partnerséggel mindenki jól jár: a diákok képzettebbek lehetnek

– Az elmúlt négy év alatt szinte minden, a diákoknak szánt programon részt vettem. A sokak által ismert Hősök tere program keretében megtanultuk, hogyan váljunk felelősségteljes felnőttekké azáltal, hogy jobban figyelünk egymásra és környezetünkre. Emellett az eltelt évek során az egyes munkakörökbe is bepillanthattunk, a céglátogatások alkalmával felkészülten vártak bennünket a munkatársak. Szimpatikus volt, hogy Váciban végzett dolgozókkal is találkoztunk, akik elmesélték, hogyan kerültek a cégbe, és ugyanők tanácsokat is adtak nekünk. Vagyis a program a jövőre is felkészített minket, például arra, hogyan tudunk hatékonyabban munkát keresni, találni – artikulálta tapasztalatait László Laura. Az iskola igazgatója, Gróf Valéria elmondásából kiderült, a projekt ebben az évben teljesedett ki igazán. A kezdetben indult alumíniumipari szakkör megmaradt ugyan, de kibővült: előbb ismeretbővítő elemekkel, majd egy tábor keretében ipari vásárok, rendezvények látogatásával.

Virágh János mellett Varga Zsuzsa (bal szélen) álmodta meg az együttműködést. Utóbbitól jobbra Gróf Valéria iskolaigazgató, Gábor Balázs gyárigazgató és Deák Lajosné képviselő látható a képen Fotó: szerző

 

Ebben az évben már a hatodik, hetedik osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatalokat is megszólították. – Miért jó ez az együttműködés? Leginkább a kölcsönös megbecsülés és előnyökhöz jutás miatt. Egy iskolának jó, ha színesíteni tudja a palettáját, ha érdekessé tudja tenni az oktatást, s ezt a külvilág számára is elmondhatja. A cég részéről a társadalmi felelősségvállalás, a fiatalok megszólítása önmagában nagy pozitívum, de ez hosszabb távon azt eredményezheti, hogy képzettebb dolgozókhoz juthatnak a jövőben – taglalta az intézményvezető. A partnerség pedig egyre testközelibb, hiszen tavaly már Arconic szaktantermet is avattak az intézményben, amelybe hamarosan légkondicionáló berendezések kerülnek, továbbá a pályázat keretében kis tabletek érkeznek a diákok, tanárok munkáját megkönnyítendő. Varga Zsuzsa személyzeti vezető hangsúlyozta: céljuk, hogy a jövő nemzedékét szakmailag és emberileg is támogassák. E szemlélethez kiválóan illeszkedett a Princz Dávid által elszavalt Építs tetőt! Váci-vers: „Az alapot mélyre lerakták. / Te emeltél rá falakat. / Reád dőlne ha nem folytatnád. / Elemet, amit abba hagysz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában