20 millióból újul meg a 200 éves födém

2019.05.22. 07:25

Új tető kerül a pátkai katolikus templomra

Kedden délelőtt a Székesfehérvári Püspökségen aláírták a pátkai Szent Anna római katolikus templom tetőzetfelújításának kivitelezési szerződését.

Sági Zoltán

Dósa István egyházi vagyonkezelő, Spányi Antal megyés püspök, Tessely Zoltán képviselő, Tallér Krisztián plébános és Pásztor József pátkai Fidesz-csoport-elnök az aláíráson Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepélyes alkalom meghívottjait köszöntve Spányi Antal megyés püspök elmondta, ez már nem az első sajtótájékoztató, amelynek keretében arról számol be, miként gazdálkodik az egyházmegye a kormányzati támogatásokkal. Mint ismeretes, Magyarország kormánya tavaly határozatban döntött a Székesfehérvári Egyházmegye 45 plébániája, illetve a Katolikus Szeretetszolgálattal összesen 66 projektje mintegy 640 millió forintos támogatásáról.

A megyés püspök hangsúlyozta: a rendelkezésre bocsátott forrásokkal a lehető leghatékonyabban igyekeznek gazdálkodni, ám az építőipari árrobbanás a 66 projektre vonatkozó kezdeti tervek megvalósítását már nem teszi lehetővé. A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda bővítése érdekében így lemondtak a püspöki palota bizonyos felújításairól. Fő szempont maradt a történelmi múlttal rendelkező, a közösséghez kötődő ingatlanok állagmegóvása. E szempont vezetett a 200 éves pátkai templom tetőzetének felújításához: az 50 éve, palafedéssel készült tetőhéjazatot cserélik le, közel 20 millióból, a tetőszerkezettel együtt.

Dósa István egyházi vagyonkezelő, Spányi Antal megyés püspök, Tessely Zoltán képviselő, Tallér Krisztián plébános és Pásztor József pátkai Fidesz-csoport-elnök az aláíráson
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Dósa István püspöki vagyonkezelő a projekt bemutatása során megerősítette: az említett árrobbanás következtében mára a működési célokra kapott pénzek is az ingatlanok állagmegóvó kivitelezéseibe folynak át.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő elmondta: a visszafordíthatatlan károk elkerülése érdekében valóban fontossá vált a templom tetőcseréje, ugyanakkor a következő években a közösségépítést is a középpontba kell helyezni önkormányzati és egyházi téren egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában