Teljessé vált a sorozat

2019.05.12. 15:45

Kötetet adtak ki Szent Lászlóról

Reprezentatív tanulmánykötetet adott ki az egyházmegyei múzeum Szent László kora és kultusza címmel. A bemutatót pénteken tartották.

B. Kiss László

Spányi Antal és Török József a könyvpremieren Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Teljessé vált a sorozat: a Szent Istvánt és Szent Imrét bemutató kötetek után most már kézbe vehetjük a Szent Lászlóról szólót is. Összesen 12 év eltelte után három kötetben, több mint 1200 oldalon 90 szerző tanulmányát olvashatjuk – ezt Spányi Antal megyés püspök mondta el a kötet Szent István teremben tartott bemutatóján.

A vaskos, nagy alakú, szép kiállítású kötetet Török József egyháztörténész, tanszékvezető professzor ismertette. Szavaiból kitűnt, hogy a könyv tartalmazza annak a Szent Lászlóról szóló konferenciának a nyolc előadását, amelyet öt éve rendeztek. Ezeket azonban további nyolc szerző tanulmánya egészíti ki. Az előszót Spányi Antal, a szerkesztői bevezetést Smohay András, az egyházmegyei múzeum igazgatója írta. A tizenhat tanulmány számos témát ölel fel.

Spányi Antal és Török József a könyvpremieren
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Így például bemutatja a király korát vagy éppenséggel László szentté avatását. Szól az uralkodó és keresztes hadak kapcsolatáról, valamint Szent László újkori és profán kultuszáról. Egy írás pedig legendás királyunk Bizáncba került leányát, Piroskát mutatja be. A szépséges képekkel illusztrált kötetet térkép, mutatók és angol nyelvű rezümé zárja.

Az ünnepéles légkörű bemutatón közreműködött Hirtling István színművész, aki Arany János Szent László című versét szavalta el, továbbá a fehérvári Hermann László, s a fővárosi Ward Mária zeneművészeti szakgimnáziumok, valamint a Liszt Ferenc Egyetem népzene tanszékének képviselői, a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában