Svédasztalos italkóstoló

2019.05.03. 16:00

Kiváló pálinkák versenye zajlott Csákberényben

Első fogásnak egy sárgarépa és zeller, majd főfogásként som, nemes bodza, házi és madárberkenye került az asztalra. A desszert törköly és szőlő volt, így házi ginnel és whiskey-vel kellett emészthetővé tenni a puszta látványt is, melyen csak aranyérmes pálinka illatozott, nyolcszáz pohárban.

Palocsai Jenő

Közönségkedvenc és éremeső is volt e napon

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Május elsején tartotta a Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület Csákberényben a szokásos pálinkaversenyét. A 167 mintát elsősorban Fejér megyéből hozták a gazdák, de érkeztek Pest megyei párlatok is.

A versenyigazgató, ­Pataki Attila azt mondta, hogy a megmérettetés népszerűségének titka elsősorban a négy bíráló személye. A bizottság elnöke Lovassy György volt, aki éppúgy pálinkaítészeket tanít a mesterségre, mint zsűritársa, Takács László. Két kiváló eredményeket felmutató főzdés, Nyilasi Béla és ­Pucsok Sándor vette még górcső alá a párlatokat, olyan kategóriák ellenőrzése mellett, mint a tisztaság, az aroma, a szájérzet vagy a tartósság.

Közönségkedvenc és éremeső is volt e napon
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Huszonöt arany-, 43 ezüst- és 44 bronzérmet osztottak ki a megjelent gazdáknak. Ezeknek megközelítőleg a 20 százaléka készült otthon, saját főzővel, a többi bérfőzdében. A majdnem százfős társadalmi zsűri állófogadás keretében vizsgálhatta meg, hogy jól döntöttek-e a szakemberek. Borbély Ferenc Irsai Olivér-seprőpárlata lett a közönség kedvence. A legeredményesebb gazda a móri Lakatos Tibor volt, aki több mint húsz érmet vitt haza a 25 leadott minta után.

Az aperitifek tucatjai után jólesett a bírálásban kifáradt gyomroknak a forró ételek garmadája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában