Nem egyszerű szakembert találni

2019.05.09. 11:30

Keresik az óvodapedagógusokat a megyében is

Nagyon szép hivatás az óvodapedagógusoké, s úgy tűnik, még mindig népszerű a fiatalok körében, ha továbbtanulásról van szó. A diploma megszerzése után mégis sokan helyezkednek el különböző okokból más területen, aminek következtében akadozik az utánpótlás.

Bokros Judit

Fontos volna, hogy a tapasztalt, idősebb óvodapedagógusok mellett elég fiatal legyen a pályán

Forrás: shutterstock

Országos szinten is több portál foglalkozott azzal az utóbbi időben, hogy hiány van óvodapedagógusból, s néhány megyei település honlapján is olvasható volt ilyen hirdetés: óvodapedagógust keresnek. Ál­talában nem is egyet.

Az általunk megkérdezett óvónők, óvodavezetők megerősítették: egyáltalán nem egyszerű szakembert találni. Az is gond, hogy elöregszik a szakma, pedig itt is fontos volna, hogy a tapasztalt, de már fáradó óvodapedagógusok mellett, helyett legyenek fiatalok.

Az érintett intézményekben a problémát egyrészt nyugdíjas kollégák foglalkoztatásával próbálják megoldani, másrészt olyan pályakezdőket vesznek föl, akik sikeres nyelvvizsga hiányában még nem vették át a diplomájukat. Mindkét változatnak vannak korlátai és szabályai, de a lényeg, hogy pótolható a hiány. Az is előfordul, hogy pedagógiai asszisztenst foglalkoztatnak, aki besegít az óvónőknek.

Vannak települések, intézmények, ahol plusz juttatást ajánlanak föl a kezdő fizetés mellé, esetleg szolgálati lakást biztosítanak, mert a pályakezdők egy részét az alacsony fizetés tartja vissza a pályától.

A fehérvári Maroshegyi Óvoda is hirdetett álláshelyet. Békésiné Kimiti Ágnes igazgatótól megtudtuk: a 2018/19-es nevelési évben elegendő az óvodapedagógusok létszáma, ám egy kolléga nyugdíjba megy, egy pedig más okból távozik. A helyzetre már januárban elkezdtek készülni, azóta keresnek szakembert több fórumon is, ám eddig lényegében egyetlen érdeklődő jelentkezett. Őt föl is veszik, mert alkalmas – mondta az igazgató. Beszélt azonban egy pályakezdő, diplomázó óvodapedagógussal is, aki hamar rátért arra, milyen plusz juttatást tudnak adni a béren felül? Ezt mindig a fenntartó határozza meg, így az igazgató csak azt ajánlhatja föl. Az már nem is igazán érdekelte a hölgyet, milyen az óvoda programja, milyen környezetben dolgozhat, pedig ilyen szempontból igyekeznek mindent megadni, a kollégák is nagyon motiváltak, jó a közösség. Békésiné hozzátette: egy friss diplomás óvodapedagógus két évig gyakornokként dolgozik, bruttó fizetése nem éri el a 200 ezer forintot. A két év után minősítő vizsgát kell tennie, s amennyiben az sikeres, és minden egyéb feltétel megvan, akkor kerül be a pedagógus I kategóriába. Ezután a következő év januárjától emelkedhet a fizetése.

Az igazgató számára az érdeklődés hiánya ijesztő, ám pozitívan áll a jövőhöz.

Ercsiben két óvoda működik három épületben, s összesen tizennégy csoport van. A fenntartó önkormányzat jó ideje keres óvodapedagógusokat, jelenleg ötre is szükség lenne – tudtuk meg Balázs Mária képviselőtől, az önkormányzat humán bizottságának elnökétől. A pályázatokra csak néha akadt egy-egy jelentkező, pedig szolgálati lakás biztosításával igyekeznek vonzóbbá tenni a hirdetést. A létszámgond enyhítésére az önkormányzat a meglévő óvodapedagógus álláshelyek mellé pedagógiai asszisztens és dajka státuszt is létrehozott. Balázs Mária maga is óvónő, s három éve segítséggel, egyedül visz egy csoportot. Mellé is nagyon kellene még egy óvodapedagógus.

Fontos volna, hogy a tapasztalt, idősebb óvodapedagógusok mellett elég fiatal legyen a pályán
Fotó: shutterstock

Gondjuk nem egyedi – tette hozzá –, a környékben számos településen szembesülnek hasonló helyzettel.

A székesfehérvári önkor­mányzatot mint fenntartót kér­deztük a téma kapcsán. Úgy nyilatkoztak: „Az önkormányzat folyamatos kapcsolatban van az óvodavezetőkkel, figyelemmel kíséri az intézmények működését, napi szintű az információcsere. Büszkék vagyunk arra a magas szakmai minőségre, amelyen a fehérvári óvodai hálózat működik. Jelenleg 12 óvoda fenntartásával, 23 telephelyen, több mint 3500 férőhelyen biztosítjuk a kisgyermekek ellátását. Az óvodai területen jellemző, hogy állandóan változik a helyzet. Ez nemcsak az ellátandó gyermekek létszámát jelenti, hanem folyamatos átrendeződést is, azaz hogy mely városrészekben éppen mennyi az óvodás korú kisgyermek. Az új lakóparkok épülése, a fehérvári ipar erősödése mind olyan folyamatok, amelyekhez az óvodai hálózatot is igazítani kell.

Fenntartóként azon dolgozunk, hogy az óvodákban infrastrukturális fejlesztéseket hajtsunk végre, azaz minden évben jelentős felújításokra és bővítésekre kerül sor. A működés kapcsán több olyan probléma is felvetődött az elmúlt időszakban, melyek nem csak helyi jellegűek, országos megoldást, együttgondolkodást igényelnek. A legfontosabb, ami Székesfehérváron is érzékelhető az utóbbi időszakban, hogy több intézményben vannak betöltetlen, vagy a közeljövőben felszabaduló óvodapedagógus álláshelyek. Ezzel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkereste a város, hogy vizsgálják meg, feltétlenül szükséges-e a nyelvvizsga az óvodapedagógusi diploma megszerzéséhez. Illetve, hogyan lehetne rendezni a nevelő-oktató munkát végző óvodapedagógusok és a munkájukat közvetlenül segítő dolgozók közötti bérfeszültséget.

Jelenleg közel 300 óvodapedagógus álláshely van az önkormányzati óvodákban. Ennek kb. 10 százaléka üres, vagy pályáztatás alatt áll, vagy a következő nevelési évtől nyugdíjazás miatt betöltendővé válik. Ha az elmúlt két nevelési évre visszatekintünk, akkor összesen 58 óvodapedagógust vettünk föl. Az óvodai beiratkozások az elmúlt hetekben voltak városunkban, az adatok összesítése jelenleg is folyik. Ha ez véget ér, akkor lehet pontos választ adni az óvodai csoportok számára vonatkozóan, márpedig ez befolyásolja a következő nevelési évet és az óvodapedagógus álláshelyek számát.

A város egyébként több irányban is elindult a megoldás érdekében. Például a megfelelő környezet, az intézmények műszaki állapota, illetve a magas színvonalú óvodapedagógiai munka, az egyedi szakmai programok megvalósításához szükséges háttér biztosítására is hangsúlyt fektet az önkormányzat. Mindez szakmai szempontból teheti vonzóvá a fehérvári óvodákat a munkavállalók szemében. Ezen felül a város az óvodapedagógusok képzésében is szívesen közreműködne: a Kodolányi János Egyetem keretein belül indulhatna el – akár városi támogatással – ez a szak, a kiterjedt fehérvári óvodahálózat pedig jó gyakorlati lehetőséget jelenthetne a fiatal szakembereknek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában