Borászpárti esőisten

2019.05.27. 07:15

Jó idő, jó programok a megye Szent Orbán-napi ünnepein

Borlovagokat, sőt borgenerális avattak megyeszerte Szent Orbán napján, s nem maradhattak el a mulatságok sem.

Silye Sándor, V. Varga József, Sági Zoltán

Az ország minden részéből érkeztek borrendek Adonyba

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Velence városában szombaton rendezték meg a Szent Orbán-napi Hegyünnepet. Szerencsére esőisten szabadságra küldte a felhőket. A borászok örültek ennek, nemcsak az égből ingyen kapott D-vitamin miatt, hanem mert ha marad a jó idő, tudnak permetezni. Délelőtt a Velence korzón kezdődött az ünnep, Koszti András, Velence polgármestere és L. Simon László köszöntőjével. Nagy sikert aratott a polgármester anekdotája, miszerint megkérdezték Burnst, hogy a jó bor, vagy a szép asszonyok közül melyiket választaná, mire a költő így felelt: ez évjáratfüggő… A hagyományos hajókiránduláson ott volt a 34 jelen lévő borlovagrend 105 tagja, majd a szúnyog-szigeti túra után Velencén, a hegyen, a Szent Orbán-szobornál gyülekezett a díszes borlovagrendi ruhákba öltözött csapat. Itt tiszteletbeli borlovagot avattak, majd átadták a IV. Szent Benedictus borverseny díjait. Az 56 tétel közül 11 arany-, 28 ezüst-, 16 bronzérem, 1 oklevél elismerésben részesült. L. Simon László és a Velence-tavi Borászati Kft. 4, Csóbor Jenő 3, Stieber József, Baranyai Ferenc, a Csordás-Nagy Pince és Döme János 1 éremmel „aranyozta be” a napját. Különdíjat kapott Stieber József, a Csordás-Nagy Pince, Csóbor Jenő, és L. Simon László (az ő bora lett Velence Város Bora). A résztvevők a Vörösmarty Pincében finom falatok és borok fogyasztása mellett beszélgetéssel zárták a napot.

Úton hegynek fel Velencén, a Szent Orbán-szoborhoz
Fotó: Silye Sándor / Fejér Megyei Hírlap

Soponyán új borgenerálist avattak az Orbán-napi borversenyen a szőlőhegyen. A ceremónián a delikvensnek az icce bort (7,3 deciliter) egy húzásra kellett meginnia. Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton a Soponyai Hegyközségi Egyesület. A három évtized legfontosabb hozadékának Ulcz Gyula egyesületi elnök, a Soponyai Borgenerálisok Borrendjének nagymestere a megtartó erőt, az összetartást és a barátságot említette. A jó bor készítése a szőlőkben kezdődik – tette hozzá. A helyi és környékbeli gazdák 100 bormintát neveztek a 30. borversenyre. A bírálók 18 nemes nedűt ismertek el arany-, 41-et ezüst-, míg 32-t bronzéremmel. Az abszolút elsőséget a legmagasabb pontszámmal a kálozi Szabó Gábor szerezte meg cabernet franc borával, neki dukált a vándorserleg, és személyében új borgenerálist is avattak az ünnepen. Nagy sikere volt Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász bor- és csokoládékóstolójának, majd a borrend tagjai megkoszorúzták a Szent Orbán-szobrot, és kezdetét vette a mulatság.

Adonyban igazi provance-i hangulatban zajlott az Szent Orbán-napi ünnepség, amelynek házigazdája a Duna-menti Szent Orbán Borrend volt. A Dunával párhuzamosan futó löszdombság, amely több települést kapcsol össze, Adonyban az egyre aktívabb helyi borrend rendezvényeinek folyamatosan szépülő helyszíne. A szőlőhegyen kialakított Kápolnasor, amely fölött az eredeti állapotba helyezett, gondozott környezetben megőrzött, több évszázados Szent Orbán-kápolna őrködik, autentikus szőlőhegyi enteriőrrel várta az ország minden részéből érkezetteket.

Az ország minden részéből érkeztek borrendek Adonyba
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A Kápolnasor völgyben futó utcája elejéhez érve köszöntésképp a szőlőhegy ódon pincéinek illata lehellt az érkezőkre, a kitárulkozó portákon vendégsokadalmakkal, mintha zsúfolt, belvárosi korzón vinnék léptei az érkezőt. A rendezvény körmenettel, litániával indult, volt néptáncműsor és rezesmuzsika. 16 órától a 26. Kistérségi Borverseny eredményeit hirdették ki, zászlósbor díjat adtak át és két borlovag hölgyet is felavattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában