Támogatás konvektorra

2019.05.19. 08:45

Hétfőtől nyújthatják be a magánszemélyek a pályázatokat konvektorcserére

Ismét megnyílik az Otthon melege program konvektorcsere-alprogramja, amelynek keretösszege 2 milliárd forint. Az érdeklődők pályázataikat az egész országból május 20-tól küldhetik be.

B. Kiss László

A gázkonvektor cseréjével a cél az, hogy csökkentsék a fűtés költségeit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív / Illusztráció

Fontos tudni, hogy nemcsak a konvektorok cseréjére, hanem már a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni. A pályázat célja: lehetővé tenni a lakosság számára, hogy a lakóépületekben, illetve a társasházi lakásokban található elavult gázkonvektorok cseréjével hozzájáruljon Magyarország klímavédelmi céljaihoz, s egyszersmind csökkentse energiafogyasztását és a belőle eredő kiadásokat.

A konvektorok 160 ezer forintos egységáron számolhatók el

Pályázatot kizárólag olyan magyar adóazonosító jellel rendelkező természetes személy nyújthat be, aki az érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkezik, vagy az érintett önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásnak érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlője. Egy épület vagy lakás esetében csak egy pályázat részesül támogatásban.

A támogatás minimális mértéke az elszámolható bruttó költségek 10 százaléka, de minimum 50 ezer forint, maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, de maximum 750 ezer forint. A projekt keretében a gázkonvektor-készülékek bruttó 160 ezer forintos egységáron számolhatók el. Amennyiben egy készüléket ennél drágábban szereznek be, a bruttó 160 ezer forint feletti összeg nem elszámolható költségnek minősül.

Az alprogram idei újranyitásakor a pályázatot május 20-án 10 órától elektronikus úton lehet benyújtani.

A gázkonvektor cseréjével a cél az, hogy csökkentsék a fűtés költségeit
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív / Illusztráció

Néhány további, a pályázattal kapcsolatos információ. A támogatásból kizárják azokat, akiknek 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozásuk van – figyelmeztet az egyik pénzügyi tanácsadó portál. Akkor azonban nincs gond, ha a NAV már fizetési halasztást adott, vagy engedélyezte a részletfizetést. Nem nyújtható be pályázat olyan házra vagy akár társasházra, amelyet céges székhelyként vagy telephelyként jelentettek be. S a kiírás szerint a beruházás megvalósításának helyszínén addig, amíg le nem jár a fenntartási idő, nem lehet jövedelemtermelő tevékenységet folytatni.

Célszerű szem előtt tartani azt, hogy – a két évvel ezelőtti pályázathoz hasonlóan – a támogatás csak utólag jár, vagyis minden költséget először saját zsebből kell megfinanszírozni. A megvalósítást a pénzt odaítélését követő 6 hónapon belül kell megkezdeni. A nyertes igénylő a vissza nem térítendő támogatás folyósítását a munkálatok befejezését követően, 90 napon belül köteles – elektronikus úton – kezdeményezni. Ekkor kell elküldeni az elszámoláshoz szükséges valamennyi dokumentumot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában