Egy icce bor a kupából!

2019.05.26. 14:00

Harmincéves a Soponyai Hegyközségi Egyesület

Új borgenerálist avattak az Orbán-napi borversenyen a szőlőhegyen. A ceremónián a delikvensnek az icce bort (7,3 deciliter) egy húzásra kellett meginnia.

V. Varga József

A soponyai borgenerálisok megkoszorúzták az ünnepen Szent Orbán szobrát

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton a Soponyai Hegyközségi Egyesület. A három évtized legfontosabb hozadékának Ulcz Gyula egyesületi elnök, a Soponyai Borgenerálisok Borrendjének nagymestere a megtartó erőt, az összetartást és a barátságot említette.

A jó bor készítése a szőlőkben kezdődik – tette hozzá. A helyi és környékbeli gazdák 100 bormintát neveztek a 30. borversenyre. A bírálók 18 nemes nedűt ismertek el arany-, 41-et ezüst-, míg 32-t bronzéremmel.

Szabó Gábort borgenerálissá avatták Soponyán, az icce bort egy húzásra kellett meginnia. Balról Ulcz Gyula nagymester
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A négy kategória (fajta fehér, vegyes fehér, fajta vörös és egyéb vörös) első három legjobb nedűjének díszes serleg dukált. Íme, a tucatnyi győztes, a gazdák ábécé sorrendjében: Csordás László (rajnai rizling), Kiss Gábor (kékfrankos rozé), Márkovits Lajos (otelló), id. Osváth István (zenit), Pál Jenő (kékfrankos rozé), Pál Jenő Bendegúz (cabernet sauvignon és jázmin), Szabó Gábor (cabernet franc), Szentes János (vegyes fehér és cserszegi fűszeres), Szüllő Béla (cabernet sauvignon), Zsargó Gábor (otelló). A zsűri elnöke, Barócsi Zoltán szőlész, borász, a gödöllői Szent István Egyetem tanszékvezető docense szép borokról szólhatott értékelésében, de azért a

megmutatkozó hibákat sem rejtette véka alá, valamint a bor helyes kezelésének fortélyait is megosztotta a gazdákkal.

Az abszolút elsőséget, a legmagasabb pontszámot elérő kálozi Szabó Gábor szerezte meg, neki dukált a vándorserleg, és személyében új borgenerálist is avattak az ünnepen. A ceremónián az icce bort (7,3 deciliter) egy húzásra kellett meginnia.

Nagy sikere volt Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász bor és csokoládé kóstolójának, majd a borrend tagjai megkoszorúzták a Szent Orbán-szobrot, és kezdetét vette a mulatság.

A soponyai borgenerálisok megkoszorúzták az ünnepen Szent Orbán szobrát
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában