varázslatos holmik

2019.05.13. 07:30

Gyapjúfesztivált rendeztek a Rác utcai skanzenben

Negyedik éve ad otthont a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Gyapjúfesztiválnak, amelyet egyébként immáron hetedik alkalommal szerveznek Székesfehérváron. Ez a színes és minőségi alapanyag varázslatos termékekben képes újjászületni – ezekből kaphatott ízelítőt szombaton a résztvevő.

S. Töttő Rita

Színes, izgalmas holmik készülnek gyapjúból, ezekből kaphatott ízelítőt az érdeklődő a Gyapjúfesztiválon

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Hetedik alkalommal rendezték meg szombaton a Gyapjúfesztivált a Rác utcai skanzenben Füzes Zsuzsanna és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete közös szervezésében.

Kézzel, szeretettel, szakszerűen

A vásárral, előadásokkal, bemutatókkal fűszerezett fesztiválon ezúttal is minden az emberiség egyik legősibb anyagáról, a gyapjúról szólt, amely mostanában ismét reneszánszát éli. Öltözékekben, kiegészítőkben, lakberendezési tárgyakban egyaránt – fogalmazott Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke. Ezúttal is válogathattak a résztvevők a csodás táskák, kalapok, ruhaneműk, szőnyegek, terítők és párnák között, amelyekben a közös, azon túl természetesen, hogy mindegyik alapanyaga a gyapjú, az volt, hogy kézzel, szeretettel és szakszerűen készült. A minőség ugyanis a gyapjú esetében nagyon fontos.

Színes, izgalmas holmik készülnek gyapjúból, ezekből kaphatott ízelítőt az érdeklődő a Gyapjúfesztiválon
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

 

- Az állatok szőréből előállított ősrégi alapanyag a gyapjú, amely ugye nem csak a birka szőréből készülhet. Lehet angóra nyúlé vagy éppen lámáé is – mutatott rá az egyesület elnöke. Ezek a gyapjúféleségek igen drágák, ellenben csodálatosan puha és kellemes holmik. A nomád kultúrában főként melegítő, hőmegtartó képessége miatt szerették nagyon. Borították vele a ház falát épp úgy, ahogy az emberi testet. A gyapjú témáját a tervek szerint az egyesület ősszel újra feleleveníti: Juhász Imre juhász szakköre mutatja majd meg, hogyan lehet a gyapjas bőrből felöltőket, kesztyűt, kucsmát, bekecset varrni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában