Miként a nagyi készíti

2019.05.16. 07:00

Gasztronómiai találkozóra hívták a nyugdíjasokat Fehérváron

Az ebédként kínált gulyásleves mellé jól jött a többkilónyi pogácsa. Egyik-másik díjnyertes volt!

Szanyi-Nagy Judit

A díjnyertes pogácsák alkotói balról jobbra: Krainhoffer Tiborné (2.), Dénesné Hekkel Aranka (1.) és Halasi Melinda (3.)

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagyi pogácsája néven immár tizedik alkalommal rendezték meg a Nyugdíjasok Regionális Gasztronómiai és Kulturális Találkozóját Székesfehérváron. Az idén jubiláló rendezvény tradicionálisnak mondható, bár az igazi hagyomány annak nevében rejlik: a nagymamák által készített ételek, így a pogácsa is kellemes ízeket, illatokat és élményeket elevenít fel a „befogadóban” – világított rá Molnár Tamás, a civil ügyekkel kapcsolatos feladatok tanácsnoka. Ehhez méltóan a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár megtelt az ország, elsősorban a dunántúli régió több pontjáról érkezett vendéggel: korán kelhettek – többek között – a budapestiek, soproniak, szombathelyiek, celldömölkiek és a nagykanizsaiak is. A vasutas klubokból érkező tagok pedig egyénileg eldönthették, a találkozó gasztronómiai részén megmérettetnék-e tudásukat, vagyis hogy az általuk készített pogácsát megversenyeztetnék- e.

A díjnyertes pogácsák alkotói balról jobbra: Krainhoffer Tiborné (2.), Dénesné Hekkel Aranka (1.) és Halasi Melinda (3.)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Így végül összesen húszan nevezték pogácsájukat a találkozóra, amely a „versenyen” túl rendszerint a baráti beszélgetésről, találkozásról is szól.

– Volt idő, amikor én szerveztem a rendezvényt. Öröm látni, hogy a célkitűzés azóta sem változott: az, hogy együtt legyünk, szeressük és megölelhessük egymást. Hogy egy újabb programot kínáljunk az időseknek, egy olyan eseményt, amiért érdemes felöltözni, s kimozdulni a megszokott közegből – üdvözölte a klubtagokat Barsi Sándorné, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnökhelyettese, aki egy virágcsokorral a székesfehérvári klub vezetőjét is köszöntötte.

Közös énekre és táncba hívták egymást a fellépők és az éppen közönségként
szórakozni vágyó vendégek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Egy kilogramm mennyiségű pogácsával készültek

Az állításokat aztán a kulturális program során alá is támasztották: a házigazda kórusán kívül a több helyről érkezett vendégek énekkel, nótacsokorral, zenével, verssel és tánccal szórakoztatták egymást – egészen a soron következő ebédig.

A gulyásleves érkezését megelőzően azonban a Rácz Jenő vezette zsűri (Zámbó Sándor cukrász és Mihály Csaba étterem-tulajdonos segédletével) eredményt hirdetett: sütőtökös-tökolajos pogácsájával harmadik lett a nagykanizsai Halasi Melinda (VOKE Vasutas Kert és Természetbarát Klub), káposztás pogácsájával második a székesfehérvári klubhoz tartozó Krainhoffer Tiborné, első pedig a túrós-medvehagymás finomságot készítő, szintén fehérvári érdekeltségű Dénesné Hekkel Aranka. A ház igazgatójától, Molnár Lászlónétól tudjuk: a versenyzők fejenként egy kilogramm mennyiségű pogácsával készültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában