lezárása óta is tovább gyarapodott az értéktár

2019.05.09. 14:00

Albumban a megye kincsei

A megye minden iskolájába és önkormányzatának eljuttatja a Fejér Megyei Önkormányzat azt a kiadványt, illetve DVD-t, amely a megyei értéktárba felvett kincseinket tartalmazza.

B. Kiss László

Balog Gábor és Molnár Krisztián mutatták be a kiadványokat Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megyeházi sajtótájékoztatón mu­tatták be azt az 500-500 példányban megjelent kiadványt, illetve DVD-t, amelyek a Fejér megye értékei címet viselik, és a Fejér Megyei Értéktárba felvett kulturális, természeti, építészeti vagy éppen néprajzi kincseket tartalmazzák.

– A kiadványok megjelentetése fontos mérföldkő abban a munkában, amelyet 2011-ben indított a megye a hagyomány, érték, minőség hármas jelszava jegyében. A hungarikumokról szóló törvényt 2012-ben fogadta el az Országgyűlés. A törvény nyújtotta lehetőséget kihasználva az akkor még Törő Gábor vezette Fejér Megyei Önkormányzat 2013-ban létrehozta a megyei értéktár Bizottságot – mondta el Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, aki kiemelte: a megye rendkívül sokszínű értékeit az utókor számára gyűjtik, éppen ezért fontos megismertetni azokat a diákokkal. Eme célt szolgálja „A mi Fejér Megyei Kincsesládánk” című vetélkedő is, amelyet az idén másodszor rendezett meg a megyei önkormányzat és az értéktár bizottság. A megyei döntőn – a felsősök között – a csákvári Esterházy iskola, a középiskolások között pedig a fehérvári Tóparti gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak. Molnár Krisztián nem titkolt büszkeséggel emlékeztetett arra, hogy 2017-ben, amikor először rendezték meg a vetélkedőt, az országos döntőt, ahol határon túliak is versenyeztek, a fehérvári Nemes Nagy Ágnes kollégium csapata nyerte meg. Valószínűleg az idén is lesz országos döntő, de annak szervezése még zajlik – válaszolta lapunk kérdésére a megyei köz­gyűlés elnöke.

Balog Gábor és Molnár Krisztián mutatták be a kiadványokat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiadvány, illetve a DVD 46 értéket tartalmaz, azok le­zárása óta már újabb négy megyei kincset is felvettek az értéktárba – tudtuk meg. Ez a selmeci-székesfehérvári diákhagyományok, a Tűzzel-vassal Fesztivál, a fehérvári Rác utcában található Kézművesek Háza, illetve a mohai tikverőzés.

A megyei értéktár bizottságnak – rajta kívül – négy további tagja van. Demeter Zsófia történész, Lukács László néprajztudós, Juhász Zsófia népművelő és a megyei közgyűlés egy másik tagja, Balogh Zoltán – mutatta be a grémiumot a tájékoztatón Balog Gábor, az értéktár bizottság elnöke, megyei önkormányzati képviselő, aki hangsúlyozta: a helyben található kincsek megismertetése révén a fiatalok kötődését szeretnék erősíteni a lakóhelyükhöz, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy csök­kenjen bizonyos falvakból az elvándorlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában