A múltért, a jövőért

2019.05.29. 11:30

Emléktáblát avattak a Püspökség kertjében

Meg­eredt és szépen nő az a díszkörtefa a Püspökség kertjében, amelyet szinte napra pontosan egy éve ültettek el az Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében! elnevezésű programhoz csatlakozva. Kedden emléktáblát avattak a fa tövében.

Borsányi Bea

Németh István és Spányi Antal megyés püspök leplezte le az emléktáblát

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nagy háború centenáriumi évei formálisan lezárultak ugyan tavaly, de ez nem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem kell emlékeznünk az áldozataira. Németh István, a programot annak idején útjára indító Krajczáros Alapítvány elnöke az ünnepségen kiemelte, a civil szervezetek feladata, hogy emléküket ne engedjék elhalványulni: ez akár a mottója is lehet a jövőbeni megemlékezéseknek is. Az alapítvány szándékában áll, hogy a továbbiakban is ráirányítsa a figyelmet az I. világháborúban a harctéren maradt magyar katonákra.

Megpróbáljuk a múltat úgy őrizni, hogy abból tanuljunk

„Amikor időről időre megemlékezéseket tartunk és emlékezünk a háború borzalmaira, amikor áldozatai előtt meghajtjuk fejünket, elhelyezzük az emlékezés virágait és ég felé küldjük értük az imádság fohászait, akkor nemcsak egy ünnepi pillanatot élünk át, hanem megpróbáljuk a szívünket és a lelkünket a békére hangolni. Megpróbáljuk a múltat úgy őrizni, hogy abból tanuljunk, hogy felelősen éljük a jelent és tudjunk egy békés és emberhez méltó, szép életet adni az utánunk következőknek”, fogalmazott ünnepi beszédében Spányi Antal megyés püspök.

Németh István és Spányi Antal megyés püspök leplezte le az emléktáblát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csiák Gyula, a tavaly szintén a programhoz csatlakozott Bársony István Alapítvány elnöke elmondta, ők a fák mellett pipacsot ültettek és ültetnek a továbbiakban is. Köztudott, hogy a pipacs a háborút követően az emlékezés virágává vált. Szeretnék, ha a háború áldozatainak emlékét őrző táblák, fák és emlékhelyek tövében – ahogy az már Gárdonyban vagy Sárszentágotán megvalósult – ezek a vörösen izzó virágok emlékeztetnének minden egyes kettétört életre.

A díszkörtefa tövében felavatott kis táblácska mellé viszont kedden délelőtt fehér rózsákat helyeztek el az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában