Egy vértesi házi nyúl ízlett a legjobban

2019.05.09. 08:00

Borban, babérban, bográcsban – Népszerű volt a móri Ezerjó Fakanálforgató

A Szent György-heti vigasságok legkiemelkedőbb eseménye az Ezerjó Fakanálforgató főzőverseny, melyet a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete szervez minden évben. A gasztronómiai megmérettetést ezúttal a Gastro-Medic nyerte.

Palocsai Jenő

A díjnyertes csapat egy része, egyik szakácsuk (jobb szélen) a nyúlért, másikuk (b2) a levesért felelt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nemcsak a szervezők, de az első helyen végzett csapat is a „gyengébbik nem” oldalát erősíti. A móri kórház folyosóin szerveződött az az alakulat, mely bátran ki mert állni a másik 34 csapattal versenyezni a móri Lamberg-kastély parkjában. Hogyan is született ez a szép eredmény, kérdeztük a hölgyeket, megzavarva kissé az önfeledt ünneplést.

Trádler-Földes Anikó felelt, mert ő készítette az első fogást, a fehérboros húsgombóclevest. Rengeteg friss, ropogós zöldségből készült a leves, a gombóc pedig darált sertéslapockából.

A díjnyertes csapat egy része, egyik szakácsuk (jobb szélen) a nyúlért, másikuk (b2) a levesért felelt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A főfogás borban főtt, gombás-rozmaringos nyúl volt tésztával, tudtuk meg Hajós Tamásnétól, aki bátran felvette a főzőkesztyűt a kerti sütés-főzés önjelölt mestereivel, a férfiakkal. A győztes elárulta: az étel sikere az egyszerűségében rejlik. A babérlevélen, a rozmaringon és a megszokott són, borson kívül semmit sem tettek hozzá, kivéve természetesen azt a 6 dl fehérbort, ami kötelező része volt a főzőversenyen használható recepteknek. A nyúlhússal kapcsolatban sem alkalmaztak semmilyen megszokott előkészítési trükköt, így az alapanyag nem volt sem fűszerek közt pácolva, sem tejben áztatva. A hús frissen került a bográcsba, majd elkészülve a zsűri asztalára, a tésztakoszorú tetejére. Két kg nyúl, négy hagyma, két babérlevél és 20 dkg gomba gőzölgött a négy dl csirkealaplében, hat szelet bacon, petrezselyem és egy-egy evőkanál liszt, olívaolaj és rozmaring társaságában.

A sikerhez elengedhetetlen a jó háttér, ezért a két szakács keze alá egy 11 fős csapat dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában