öt községet szolgál ki

2019.05.22. 07:02

Az új lakók szennyvizét is kitisztítják Újbarokon

Az újbaroki szennyvíztisztító teljesítményének megnövekedéséről, az 1,2 milliárd forintos beruházásról adtak tájékoztatást ezen az érintett településen is a hamarosan megkezdődő munkálatok előtt.

Zsohár Melinda

A felújítás előtt álló újbaroki szennyvíztelep – Németh Norbert szári polgármester és Götz Roland, a telep gépkezelője Fotó: Karáth Mónika

Újbarokon található az öt község szennyvizét magába fogadó szennyvíztelep, amelynek felújítása és bővítése kerül sorra az Észak- és Közép-Dunántúli Szennyvízelvezetési és -Kezelési Fejlesztési Program keretében. Az összesen hatmilliárdos, eu-s támogatású projekt része Újbarok tisztítóművének kapacitásánk megnövelése, mondta el Földesi József projektvezető a szári művelődési házba meghirdetett lakossági tájékoztatóra. Ez a tisztítómű fogadja most is a saját településén kívül Szár, Felcsút, Alcsútdoboz és Tabajd szennyvizét, napi 600 köbméter mennyiségben. A felújítást követően napi 900 köbméterre növekszik ez a mennyiség, s a tisztított víz minősége szinte eléri majd az ivóvíz tisztaságát, hangsúlyozta Földesi József. A mechanikai tisztítás mellett további korszerű biológai tisztítást is végeznek az új műtárgyak segítségével, s folyamatos üzemmód mellett hajtják végre a korszerűsítést. Kompresszorok végzik a mélylevegőztetést, külön levegőztető medencéket, utóülepítőket építenek fel a telep mellett megvásárolt területeken, s utószűrő rendszert is alkalmaznak majd.

A felújítás előtt álló újbaroki szennyvíztelep – Németh Norbert szári polgármester és Götz Roland, a telep gépkezelője
Fotó: Karáth Mónika

Németh Norbert polgármester üdvözölte a beruházást, mert mint mondta, Száron folyamatosan beépíthető telek után érdeklődnek, s a teljes infrastruktúra még vonzóbbá teszi a szép fekvésű falut. Szeretnék itt tartani és idevonzani a fiatal családokat, nemrégiben alakított ki hat új telket az önkormányzat, s értékesítette azokat. Az új lakóparkban sem tudtak a csatornahálózatra csatlakozni, mert a kiszolgáló szennyvíztelep kapacitása nem tette lehetővé. A bővítéssel megkapják az engedélyt a várakozók, illetve a fejlesztést követően vizsgálat tárgyává teszi a működtető Fejérvíz Zrt., hogy hány új csatlakozót képes fogadni a rendszer. A tervek szerint 2020. november végétől fogadja majd az öt település szennyvizét a megújult újbaroki telep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában