Megtapintható múlt

2019.05.09. 07:00

A vakok előtt is megelevenedett a magyar történelem Dinnyésen

Vakok Napja Fesztivált tartottak szerdán a dinnyési Várparkban. Tapinthatóvá vált a magyar történelem és kultúra.

S. Töttő Rita

Kezükkel tapintották ki a látogatók azt, milyenek is lehettek a várak, amelyek lakói alakították a letűnt idők eseményeit Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Jobban tették a szabadon szaladgáló tyúkok szerdán a dinnyési Várparkban, ha biztonságosabb helyre húzódtak, ezúttal ugyanis különleges látogatók érkeztek a vakok és gyengénlátók négylábú kísérői formájában. Mert noha varázslatosan okos és szófogadó

jószágokról van szó, azért a háztáji tollasok látványa még a legjobban nevelt vakvezető kutyákat is lázba hozta. A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete tartott Vakok Napja Fesztivált a Várparkban, melynek köszönhetően gyengénlátó és vak diákok, illetve felnőttek érkeztek a parkba, hogy számukra is érzékelhetővé váljon történelmünk egy fontos, s ma már látható-tapintható szelete. Elfeledett, romos, holt várakat álmodott itt újra Alekszi Zoltán régészeti alaprajzok, dokumentumok alapján.

Kezükkel tapintották ki a látogatók azt, milyenek is lehettek a várak, amelyek lakói alakították a letűnt idők eseményeit
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Makettek a történelmi Magyarország várairól

A történelmi Magyarország Árpád-kori, ma már romos erődítményeinek kicsinyített másai izgalmas kalandozásra invitálták az érdeklődőket: kezükkel tapinthatták ki a honfoglalás idején épült mátrafüredi Benevár formáit vagy Hátszeg, Földvár vagy éppen Bogdán vajda várát, az erdélyi Körösszeg és Sebesvár mását, valamint a délvidéki Zimony várát is. Felfedezhették a Komárom-Esztergom megyei Vitányvárat, a zalai Tátikavárat, a Veszprém megyei Szarvaskő várát, sőt, a fehérvári királyi vár másolatát is a négykaréjos templompalotával, amely a mai Bazilika előtti területen állt Géza fejedelem idején. S mindezt, akik nem láthatják, narrációval kísérve tapinthatták végig, a gárdonyi önkéntes diákok ugyanis örömmel meséltek a várakról.

A régi, már csak a magyar történelmi emlékezetben létező várak újraálmodott makettjei mellé pedig 2019 tavaszára felépített egy komplett Árpád-kori falut is Alekszi Zoltán, ahol szintén izgalmas programok várták a szerdai vendégeket: kezükkel fedezhették fel a játékokat, orrukkal a fűszernövényeket, sőt, az Árpád-kori templomban Tapintható kiállítást hoztak létre, mégpedig a Kézzelfogható Alapítvány segítségével. Különböző anyagok és formák – gyapjú, kerámia, fa és fém, csilingelő láncok, gömbök, hullámzó vonalak – tették izgalmassá a tárlatot, amelyet egy szemtakaróval a látók is megtapasztalhattak úgy, ahogy nem látó társaik érzékelik. Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének elnöke – maga is érintett –, így fogalmazott a dinnyési fesztivál kapcsán:

– Ez a program azért volt számunkra nagyon élményszerű, mert itt minden tárgy kézbe vehető, tapintható volt, sőt nar­rációval egybekötötten kaptuk a lehetőséget – fogalmazott az elnök, hangsúlyozva, hogy az esemény integráltsága is fontos volt, hiszen a gárdonyi, agárdi, dinnyési, zichyújfalui gyerekek és felnőtt csoportok is nagyon készültek: versekkel, énekekkel, történelmi beszámolókkal és játékokkal tették izgalmassá a vendégek számára a napot.

Tapinthatóvá vált a történelem és a kultúra is szerdán a dinnyési várparkban
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A házigazda, Alekszi Zoltán pedig újabb jó hírekről számolhatott be a park kapcsán. A 2018 januárjában harmincöt várával Guinness-rekordot elért várpark idén megdöntötte saját rekordját, ugyanis azóta még három másik épült hozzá. Az erről szóló értesítést a napokban vehette kézhez a skanzen üzemeltetője, tulajdonosa. A következő pedig, amire várnak – tette hozzá –, hogy a nemzeti értéktár részévé avatják-e a dinnyési parkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában