Közvízállás-jelentés

2019.05.13. 07:40

A rendezéshez Felsőcikolán új vízhálózatot kell kiépíteni

Közel egy esztendő után körülnéztünk ismét: mi újság a vezetékes vízzel? Vajon közelebb jutott-e a település a probléma megoldásához?

Sági Zoltán

(Víz)rendszerek jönnek-mennek: a cikolai hidroglóbusz marad

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Összességében elmondható: az utóbbi évtizedben a település hidroglóbuszának képe többet szerepelt az újságok hasábjain, mint a kérészéletű celebek némelyike. A kérdés pedig mindig ugyanaz: mikor lesz végre stabil vízellátása az ott élő közösségnek? Mégsem mondhatni, hogy nem halad a dolog, mert halad – csak éppen lassan, ahogyan a víz vájja a követ.

A kezességet az önkormányzat vállalja

Emlékeztetőül: Felsőcikolának saját vízbázisa van, kúttal, gépészettel. A téeszes időkből származó műtárgy mára jócskán elöregedett, de csak amikor 2015-ben Pusztaszabolcs tulajdonába került, akkor derült ki, hogy a kút vízjogi engedélye is lejárt. Új engedélyt pedig, a kútra csatlakozó helyi vízhálózat állapota miatt, nem adnak ki a hatóságok. Amely hatóságok azonban a lakók vízvételezése fölött időleg mégis szemet hunynak, mivel a víz egészségügyi értékei megfelelőek. Ám hunyás ide vagy oda: engedély nélküli kútból vett vízre díjat nem mer kiszámlázni senki – így a felsőcikolaiaknak ez az olykor kimaradó, megbízhatatlanul csordogáló, alacsony nyomású víz mégiscsak ingyen van. Ha kimarad: azonnali és általános a felzúdulás, ám ha folyik: mindenki bölcsen hallgat. Innen már érthető, miért nem született eddig átfogó megoldás, miért csak foltozgatják a meglévőt.

(Víz)rendszerek jönnek-mennek: a cikolai hidroglóbusz marad
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Miközben világos: a rendezéshez a településen új vízhálózatot kell kiépíteni. Tüke László alpolgármester megerősítette: ennek előkészítő munkálatai tavaly meg is kezdődtek. Lezajlott a feltételes közbeszerzés, amiből a költségek már kalkulálhatók. 60 millió lenne az új rendszer alapja, ennek 10 százalékát, 6 milliót kéne a település 40 háztartásának kifizetnie. Ez 150 ezer forint lakásonként. Egyesek sokallják, de a szándéknyilatkozatok alapján a szükséges kétharmad megvan a víziközmű-társulat megalakításához.

A társulatot szervező bizottság április 9-én megalakult, amely a szükséges dokumentumok begyűjtése után, egy később meghatározandó időpontban összehívja a társulatalapító közgyűlést. Ha megalakult a víziközmű-társulat, hitelt igényelhet és megkezdődhet a beruházás. A kezességet az önkormányzat vállalja, így minden felsőcikolai hitelképessé válik, a várható havi törlesztőrészlet pedig bizonnyal nem szökik az egekbe – bár az ingyennél több lesz. Mint azonban az alpolgármester hangsúlyozta: a víz a pusztaszabolcsiaknak sem volt ingyen: annak idején ők is megfizették az árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában