Egyre több a jeladós vízóra

2019.05.01. 20:00

A mellékvízmérők távleolvasása kényelmesebb és biztonságosabb

A vízmérők hitelessége a gyártástól, illetve hitelesítéstől számított nyolcadik év december 31-ével lejár, ezért ilyenkor hitelesre kell azokat cserélni. A költségeket pedig a vízmérő tulajdonosa fizeti.

Sági Zoltán

A jeladós mérők fő haszna, hogy nem kell otthon lenni, várni a leolvasót

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Illusztráció

– A bekötési vízmérők (családi házak, vállalkozások, intézmények vízmérői) a szolgáltató tulajdonában állnak és a cseréről a szolgáltatónak kell gondoskodni – tudtuk meg Zsebők Lajos kommunikációs és minőségfejlesztési főmérnöktől, a Fejérvíz munkatársától. A mellékvízmérők – lakáson belüli vízmérők – azonban jellemzően az „elkülönített vízhasználók” (magyarul mellékmérős fogyasztók) tulajdonában állnak – bár tulajdonos lehet a társasház vagy a lakásszövetkezet is.

A mérőre szerelt jeladót ingyen biztosítják, nem kerül a fogyasztó tulajdonába

A cseréről pedig mindig a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk. A Fejérvíz 2015-től kezdődően igyekszik a lecserélendő mellékvízmérők helyére jeladóval ellátott vízmérőket beépíteni, ami kölcsönösen előnyös a felhasználónak és a szolgáltatónak is. A mérőre szerelt jeladót a vízmű ingyen biztosítja, az nem kerül a fogyasztó tulajdonába.

– A csere menete az, hogy a hitelesség lejártának évében az érintett mellékmérős fogyasztókat május végéig tértivevényes levélben értesítjük a mérő cseréjének szükségességéről – részletezte az eljárás menetét a szakember. Ugyanebben a levélben kiküldenek egy díjbekérőt is, arra az – egyébként általános – esetre, ha a tulajdonos a mérőcserét a Fejérvíznél rendeli meg. A cserét vagy a társasház, vagy a mellékmérős fogyasztó kezdeményezi a kiértesítés alapján, a díjbekérő befizetésével és a vízmű megkeresésével. Attól függően, hogy a lakásban hány mérőt kell cserélni, a díj egy általánosan használt lakásmérőnél 10 215 Ft, két mérőnél 15 935Ft, háromnál 21 415 Ft, négy mérő esetén 26 895 Ft, amely díjtételek 2015 óta változatlanok. – Ha csoportos a megrendelés, e díjtételekből 6% kedvezményt adunk – hangsúlyozta a főmérnök. A cserét követően a kiszerelt régi mérőt a Fejérvíz a helyszínen hagyja, illetve helyben aláírt írásbeli kérésre elhozza.

A jeladós mérők fő haszna, hogy nem kell otthon lenni, várni a leolvasót
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Illusztráció

Előnyös, hogy nem kell a lakásba bemenni leolvasni

Azok a fogyasztók, akik nem reagáltak az első levélre, november végéig újabb tájékoztatót kapnak, díjbekérővel, a szükséges mérőcseréről, illetve a hitelesség lejártáról. Ha e felhívásra sem kerül az év végéig hiteles mérő a régi helyére, a mellékmérős szerződés önmagától megszűnik. Ilyen esetben a vizet már csak a bekötési mérő, a főmérő szerinti fogyasztónak, a társasháznak, lakásszövetkezetnek tudja leszámlázni a szolgáltató. Sőt, ha a társasház 100 százalékig mérősített volt, megszűnik az a kedvezmény is, hogy a bekötési mérőn maradó, 5%-ot el nem érő vízmennyiséget a Fejérvíz nem számlázza ki.

2015 óta a Fejérvíz 38 ezer jeladós mérőt szerelt be, az idén 11 ezer mérő cseréje szükséges. A jeladós mérők fő haszna a felhasználók szempontjából az, hogy nem kell otthon lenni, várni a leolvasót, és nem mellékes az sem, hogy maga a leolvasás és így a számlázás is pontosabb, megbízhatóbb. A vízmű számára ugyanígy előnyös, hogy nem kell a lakásba bemenni leolvasni a mérőt, egyszerre és egy időpontban lehet az adatokhoz hozzáférni. Így megszűnnek az adatok hiányából, az eltérő időpontban történő leolvasásokból, a felhasználók egy kis részének hibás adatközléséből, a leolvasás és az adatbevitel tévesztéséből származó hibák. – Röviden: kedvezőek a tapasztalataink – összegzett Zsebők Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában