A legkorszerűbb, legmodernebb magyar fajták

2019.04.11. 12:00

Szent István és Sisi együtt a Haleszban: huszonöt fát ültettek el a parkban

Huszonöt hársfát ajánlott föl Székesfehérvár számára az Alsótekeresi Faiskola, azért ennyit, mert ennyiszer vett részt a város a Virágos Magyarországért versenyben.

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fákat szerda délutánra egy kivétellel el is ültette a Városgondnokság. Mindet a Halesz parkban. Közel az új játszó-mászóvárhoz, egy, a Budai útra merőleges ligeti utcácska mentén. Az utolsónál félmunkát végeztek azért, hogy az ünnepi jellegű átadóra is jusson ásós szakmunka. Ezt a jelen lévő, a várost és az adományozót képviselő „szakik” meg is ejtették hamar.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy közel egymillió forint a fák értéke. Barabits Elemér „faiskolás” elmagyarázta, hogy kétféle hársfát hoztak. A téli neve Szent István, még az ezredfordulón, a Sisi elnevezésű pedig idén, január elsejével kapott európai szabadalmi minősítést. Így került egy utcába István király és Erzsébet királyné, magyar szívnek kedves koronások.

Még egy kis szakma: Barlabits Elemér a faiskolai nemesítésről szólva kihangsúlyozta, hogy a klímaváltozás hatásai és a városi környezet viszontagságai extra terhelés rónak a fákra.

Barabits Elemér is ásónyelet fogott a hársfák protokollültetése közben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az itt elültetett fák a legkorszerűbb, legmodernebb magyar fajták – fogalmazott.

Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész arról szólt, hogy az adományozóval való együttműködés a Városgondnokság szakemberei számára is üdvös, a faiskolai előadásokon való részvételükkel az ő tudásuk is rendre gyarapodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában