Cél a hálózatosodás

2019.04.04. 14:30

Regionális életpálya-tanácsadó roadshow-t tartottak Fehérváron

A roadshow-t a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) szervezte. A program célja a pályaorientációs, életpálya-tanácsadói tevékenységek területi szintű összehangolása, a szereplők együttműködésének erősítése, a hálózatosodás támogatása régiós és megyei szinteken.

Borsányi Bea

A résztvevők Fejér, valamint Veszprém megyéből érkeztek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Magyarországon sok mindenki foglalkozik pályaorientációval, de nincs erre vonatkozó egységes jogszabály, aminek több a hátránya, mint az előnye. Az NSZFH éppen ezért megpróbálja összefogni a pályaorientációra fordítható erőket, szaktudást, illetve a jó gyakorlatokat összegyűjteni, megismertetni – mondta a Széchenyi István Szakközépiskolában tartott konferenciával kapcsolatosan Fűrész István, aki azon szoftvercsomag fejlesztésének a vezetője, amely a diákok pályaválasztását segíti, s amely Székesfehérvár önkormányzatának felkérésére és támogatásával készült még 2017-ben, az országban egyedülálló módon. A konferenciára Fejér és Veszprém megyéből is érkeztek pályaorientációs szakemberek, akik többek között ezzel a szoftverrel is megismerkedhettek, valamint a hozzá tartozó társasjátékkal, és a pedagógusoknak, szülőknek íródott tájékoztató füzetet is kézbe vehették. Nem mellesleg ez a csomag tavaly októberben elnyerte a Euroguidance Pálya­tanácsadói Díj 2018 különdíját, amelyet ezt követően Bukarestben egy nemzetközi konferencián is bemutattak.

A résztvevők Fejér, valamint Veszprém megyéből érkeztek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bozai Tímea, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum pályaorientációs és vállalati kapcsolattartója kiemelte, a szakképzés területén a jó gyakorlatok megosztásán túl különösen fontos, hogy a pályaorientációban – többek között az iskolákban, a kamaránál vagy a szakszolgálatnál – dolgozó szakemberek minél hamarabb értesüljenek az újdonságokról, az aktualitásokról, a bekövetkezett változásokról. Hozzátette, a személyes tanácsadásnak szintén kiemelt szerepe van, bár lassan egy évtizede törvényi szabályozás írja elő, hogy a diákoknak tanulmányaik során legalább egyszer részesülniük kell ebben. Fűrész István megjegyezte, ez főként az általános iskolák szerepe lenne, hiszen középiskolára a diák már választott, és ott már csak a karrierútra, az életpálya-tanácsadásra érdemes koncentrálni.

A regionális rendezvényeket követően jövőre megyei szintre terjesztik ki a hálózatosodást, egy asztalhoz ültetve a pályaorientációval, az életpályákkal foglalkozó intézményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában