Otthonról kintre – na de ne így!

2019.04.25. 20:00

Megszabadulna a háztartási hulladéktól? Keressen más utat az égetés helyett!

Ha felszáll a füst, az rendszerint fekete színű és jellemzően rettentő erős szagú. Nem eredménytelen pápaválasztást jelképez ez, sokkal inkább a természetet is károsító anyagok otthoni égetését.

Szanyi-Nagy Judit

Az elnyűtt szőttesekből törlőrongy, a már nem használt ruhákból adomány lehet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Milyen jó a frissen mosott, kiteregetett ruhák illata! Egészen addig, amíg az egyik szomszéd vagy a közelben lakók úgy nem döntenek, ők bizony rendet raknak a tercián – és elégetik haszontalan háztartási eszközeiket.

Ártalmatlannak tűnő

Elégetné a régi újságokat, tankönyveket, füzeteket? Ugyanígy tenne a nem használt, rossz, műanyag vagy bőrcipőkkel? Hasonló sorsra jutnának a már nem viselt, jó állapotú vagy lyukas ruhák, rongyok is? Ne tegye! Hazánkban a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben (például kályhában) égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos, hiszen komoly egészségügyi problémákat okozhat. Szűkítve a kört: a kezeletlen fa és a papír kivételével minden hulladék elégetése tilos. Idetartozik a festett, lakkozott fa, a rétegelt lemez, bútorlap, az építési fahulladék, a színes, „fényes” papírhulladék, a PET-palack, műanyaghulladék, az autógumi, a használt ruha, rongy, valamint a fáradt olaj és az üzemanyag is.

Megoldási lehetőségek

Ahelyett hogy a használt, már nem működő elemeket, akkumulátorokat elásnánk (melyek a nehézfémek és a sav miatt szennyezők), inkább helyezzük el azokat a Palotai úti hulladékudvarban! Ez a székesfehérvári lakosok számára díjmentesen igénybe vehető szolgáltatás. A hulladékudvarban ugyanígy elhelyezhető a használt, fáradt étolaj is.

Az elnyűtt szőttesekből törlőrongy, a már nem használt ruhákból adomány lehet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív

További megoldási lehetőség a szelektív gyűjtés, hiszen az így kiválogatott háztartási hulladékoktól nemcsak megszabadulunk, de azok az újrahasznosítás folyamatába is bekerülnek. A szelektív hulladék elszállítása ugyancsak díjmentes Székesfehérváron a családi házas övezetekben, valamint a Depónia Nonprofit Kft. közszolgáltatási területéhez tartozó további településeken is elérhető, házhoz menő jelleggel. A tömbházas övezetekben a kihelyezett 1100 literes szelektív hulladékgyűjtők segítik a környezettudatosabb létet.

A kertből az erdőbe

A zöldhulladék nyílt téri égetését a helyi önkormányzati rendelet szabályozza – amennyiben azt felül nem írja egy országos rendelet (például tűzgyújtási tilalom). Alapon szélcsendes időben 8 és 19 óra között, Vajtán pedig meghatározott napokon (ünnepnapok kivételével kedd, csütörtök, szombat 8 és 16 óra között) lehet avart és kerti hulladékot égetni.

– Az égetés helyett a komposztálást és a zöldhulladék-­elszállíttatást ajánlom. Már csak amiatt is, mert a begyűjtött zöldhulladékból társaságunk Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyi telephelyén nagyüzemi keretek között, korszerű technológiával komposztálást végez, a kész komposztot pedig minősítik, s ezt értékesítjük telephelyünkön. A lakosság termelte hulladék legalább 30 százaléka komposztálható szerves anyag, amelyből előállítható az úgynevezett mesterséges humusz. Ez a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazza – részletezte Polónyi Dóra, a cég PR-vezetője.

Miért is tilos?

– Egészségünk és környezetünk védelme érdekében az égetés nem célravezető, a hulladékok eltüzelésére a háztartási berendezések alkalmatlanok. Az így zajló égetés során keletkező légszennyező anyagok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak – adta meg a választ a kérdésre a PR-vezető.

Égetni szabad – de nem mindent!

Zöld jelzést kaptak a Székesfehérvár közigazgatási területén égetni vágyók: ők egészen április 30-ig, jövő keddig élhetnek a lehetőséggel – vasárnapok és a helyi jelentőségű védett természeti területek kivételével – 8.00 és 20.00 óra között. További feltétel, hogy az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, ami balesetveszélyt, légzési nehézségeket okozhat. Az önkormányzat arra is figyelmeztet: a kerti égetést minden esetben felügyeljék, mert az esetleg feltámadó szélben a lángok pillanatokon belül továbbterjed­hetnek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában