Nem kell majd szoronganiuk

2019.04.26. 11:30

Közel kétmilliárdból újul meg a Szent Imre iskola és óvoda

Mintegy 1,8 milliárd forint ráfordításával bővíti és újítja fel a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda belvárosi épület­együttesét az egyházmegye.

B. Kiss László

Spányi Antal megyés püspök és Halenár István, a kivitelezést végző cég ügyvezetője írták alá a fontos dokumentumot, amely a felújítás, átépítés kezdetét tanúsítja

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bár az egyházmegyében összesen négy katolikus óvoda és kilenc katolikus általános iskola működik, ezek közül csak egy-egy található Fehérváron. Ez a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda. A patinás épületegyüttes egyik frontja a Budai útra, a másik a Szent István térre néz. A kormány támogatásának köszönhetően a régóta dédelgetett álom, az intézmény bővítése, korszerűsítése most megvalósulhat – mondta el Spányi Antal a projektről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az építkezés alatt sem szünetel a nevelés

Kényelmes helyzetben van, a beruházással kapcsolatban ugyanis nincs más dolga az önkormányzatnak, mint örülni annak. Ugyanakkor az építkezéshez komoly érdeke fűződik, hiszen olyan műemlék épületről van szó, amelyet a közösség jövőjét jelentő gyerekek használnak – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

A projekt részleteit Dózsa István atya, egyházmegyei vagyonkezelő ismertette a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta azt, hogy mivel műemlék ingatlanról van szó, az épület külső megjelenése az utca felől nézve alapvetően nem változik. Annál inkább változik belül.

Spányi Antal megyés püspök és Halenár István, a kivitelezést végző cég ügyvezetője írták alá a fontos dokumentumot, amely a felújítás, átépítés kezdetét tanúsítja
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A jelenleg 12 tantermes iskola további négy teremmel bővül, és szaktantermeket alakítanak ki. A tanári galériát kap, a betonos iskolaudvaron gumiborítású sportpályát építenek, és kialakítanak egy aulát is.

A kétéves munkálatok során a tanítás, az óvodai nevelés nem szünetel majd.

Az atya beszélt arról is, hogy az egyházmegye 2016 végén több mint nyolcmilliárd forint támogatást kapott a kormánytól templomfelújításra, iskolabővítésre. Akkor a Szent Imrére 850 milliót terveztek. Azóta azonban jócskán elszaladtak az építőipari árak: most a legkedvezőbb ajánlat is már 1,8 milliárdról szólt. A hiányzó összeget a pénzek belső átcsoportosításával teremtik elő – fogalmazott az egyházmegyei vagyonkezelő.

Csák Lajos igazgató arról beszélt, hogy gyertyagyújtáskor évről évre mind többen szorongtak a folyosón, mivel az intézményben a folyosó szolgál aulaként.

A sajtótájékoztató végeztével Spányi Antal, valamint Halenár István, a kivitelezést végző cég ügyvezetője aláírta a szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában