Könnyed kék séta a Fő utcán

2019.04.03. 07:00

Idén is vidám felvonulással ünnepelték az autizmus világnapját Fehérváron

Egy 2007-es ENSZ határozat alapján szervezik minden évben a kék sétát, hogy pár percre felhívják a figyelmet azokra, akik autizmus spektrumzavarral küzdenek. Az Országalmától a Zichy ligetig tartott a jókedvű, nagyon kék menet.

Palocsai Jenő

Az Országalmától indult a napsütésben a vidám menet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kékbe borult a város központja kedden egy szűk órára, mert a világnap alkalmából, nemzetközi összefogáshoz csatlakozva, felvonulást szervezett a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, az Autisták Országos Szövetségének Székesfehérvári Info-Pontja és a Fehérvár Travel Alapítvány által működtetett Autista Klub. Nemcsak a civil szervezetek vonultak fel azonban kék lufikkal a kezükben és mosollyal az arcukon, hanem több száz, a betegségben érintett fiatal, felnőtt, valamint a szülők és nevelők is.

Az Országalmától indult a napsütésben a vidám menet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

2007 óta

Április 2-át 2007-ben nyil­vánította az ENSZ az autizmus világnapjává, hogy fel tudják hívni a figyelmet magukra, és arra, hogy nincsenek kevesen. Bár betegségnek mondjuk, mégis különleges állapot ez, mely eltérő fejlődéshez vezet, így nehéz az ilyen gondokkal küzdők nevelése, oktatása. Az okokat is folyamatosan keresik a szakemberek, de sajnos a tudomány még nem ismer gyógymódot az autizmus spektrumzavarra. Vannak kiváló fejlesztési módok és még kiválóbb, elhivatott gyógypedagógusok, akik nem is tanárai, hanem szinte családtagjai a sérült fiataloknak. Számukra nem munka, hanem hivatás, hogy munkájukkal és türelmükkel megkönnyítsék az autista gyermekek, fiatalok életét.

Közösséghez tartozni

Sok a tennivalójuk, hiszen a felnőtté válás után kikerülnek az iskolából, és szembe kell nézniük nekik is az élet újabb kihívásaival. A Fehérvár Travel Alapítvány által létrehozott Autista klub éppen az iskolából már kinövő fiatal férfiaknak és lányoknak teremti meg a közösséghez tartozás élményét, hogy ne szigetelődjenek el a külvilágtól, önmagukba és a szobájukba zárva.

Bár komoly gondokkal küzdenek, mégsem betegek felvonulása volt ez a keddi séta, hanem egy kis bemutatkozás, széles mosollyal az arcokon és egymás után durranó kék lufikkal a kezekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában