A helyzet nem rózsás, de a tendencia javulást mutat

2019.04.06. 07:30

Bajaink nyomában: tudományos ülést tartottak a Városháza Dísztermében

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) Gasztroenterológiai Munkabizottságának tudományos ülését tartották pénteken a Városháza Dísztermében.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az akadémiának a miskolci, a szegedi és a pécsi mellett a veszprémi a negyedik területi bizottsága, amely a Balatontól északra található megyék szakembereit fogja össze a különböző munkabizottságokban. A gasztroenteroló­giai 1996-ban alakult – foglalta össze a konferenciát megelőzően röviden Gervain Judit, főorvos, címzetes docens, aki korábban elnöke is volt a munkabizottságnak. A VEAB évente két tudományos ülést tart, amelyen a munkacsoport tagjain kívül természetesen más szakorvosok, illetve családorvosok is részt vehetnek. A pénteki konferencia fő témája az volt, milyen eltéréseket okozhatnak más szervekben a különböző emésztőrendszeri betegségek.

A konferenciára hat dunántúli megyéből érkeztek résztvevők
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az emésztőszervi megbetegedések terén sikeresen felzárkóztunk a nyugat-európai országokhoz, ahol a legnagyobb problémát a civilizációs betegségek okozzák. Itthon a nyugati országrészek lakossága előrébb jár ezen a téren, a keleti régiókban kevesebb gasztroenterológiai problémával fordulnak orvoshoz – mondta el Lakatos László, a gasztroenterológiai munkabizottság elnöke, aki rámutatott, hogy a vastagbéldaganat, valamint a fekélyes, gyulladásos bélbetegségek terén élen járunk Európában. A szív- és érrendszeri megbetegedések után az emésztőszervi megbetegedések száma a legnagyobb hazánkban. Ugyanakkor, főként az újabb, hatékony kezelési lehetőségnek köszönhetően jó helyen állunk a vírusos májgyulladást illetően. Az évtizedekre visszanyúló tendencia általában javulást mutat.

Brájer Éva alpolgármester is köszöntötte Gógl Árpádot
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény arra is alkalmat adott, hogy 80. születésnapja alkalmából köszöntsék Gógl Árpádot, aki 40 éve alapította meg néhány főorvos kollégával a fehérvári belgyógyászatot, ahol 20 évig osztályvezetőként dolgozott. A meglepetésköszöntésre a konferencia végén került sor, amelynek utolsó előadását – nem véletlenül – Gógl Árpád tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában