Szülőket segítő programra pályáznak

2019.04.25. 16:00

A pedagógiai szakszolgálatok hetén érzékenyítésről, családkísérésről is szó esett

Az eseménysorozat záró konferenciáját a Fehérvári Civil Központban tartották.

Bokros Judit

A szülőket érzékenyen érintheti, ha kiderül: fejlesztésre szorul a gyermek

Fotó: shutterstock

Olyan előadók is megszólaltak, akik jól szerepeltek a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat által meghirdetett „Kihívás, fejlődés, innováció” pályázaton. A fiatal innovátor pályázat első helyezettje György-Halmi Bettina gyógypedagógus lett a szakszolgálat fehérvári tagintézményéből. Ő Családkísérés a korai intervencióban címmel beszélt arról, hogyan lehet támogatni a családokat krízishelyzetekben, amikor a gyermekről kiderül, fejlesztésre szorul például autizmus, megkésett mozgás- vagy beszédfejlődés miatt.

A szülőket érzékenyen érintheti, ha kiderül: fejlesztésre szorul a gyermek
Fotó: shutterstock

A szülőket általában érzékenyen érintik a tények, ingatag lesz az énképük, megváltozhat társadalmi helyzetük – hangzott el. Nagyon fontos, hogy a szakember mindig lássa a családot is a papír, az eset mögött, s támogatást tudjon nyújtani vagy ajánlani.

A szülőkísérés során az érintettek tanácsokat kaphatnak. A cél a megfelelő tájékoztatás, a mentálhigiénés segítségnyújtás. Nagy szerep juthat a családkísérőnek, aki terápiás tervet készít, segít megfogalmazni a célokat, elvárásokat, és a szülőklubhoz való csatlakozást is javasolhatja. György-Halmi Bettina elmondta: a fehérvári KIFIGYEL Egyesülettel pályáznak a szülősegítő program megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában