Paloták, templomok, kőfalak, korok

2019.04.10. 16:00

A névnapján emlékezik a Vasvári iskola Siklósi Gyulára

A Vasvári Pál Általános Iskola április 12-én, pénteken, hagyományteremtő szándékkal, nyílt napot tart a nagy hírű régészről, Siklósi Gyuláról elnevezett pincegalériájában.

Sági Zoltán

Bencze Tamás nagymester maga mutatta be a terepasztalokat

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A 2007-ben indult együttműködés során Siklósi Gyula elképzeléseit Bencze Tamás öntötte formába – mondta el a kezdeményezést bemutató keddi sajtótájékoztatón Laczkó Gábor intézményvezető, aki az egyre újabb kutatási eredmények nyomán máig formálódó pincegaléria létrejöttének körülményein túl azt is elmondta: a „professzor” névnapja mutatkozott megfelelő dátumnak az útnak indítandó, évente megrendezendő alkalomra, hiszen a jövőbeli megemlékezések középpontjában Siklósi Gyula személye, az ő 35 esztendőt felölelő kutatói életútja áll.

– Minden évben szeretnénk megemlékezni erről a kerek életműről – jelentette ki az intézményvezető, akitől megtudtuk: az ingyenes látogathatóságnál lényegesen többet kínál az alkalom, már a most pénteki nyitónapon is. A Vasvári Pál Általános Iskola diákjai, a normál tanítási nap érvényben hagyása mellett, rendhagyó történelemórákon vehetnek részt a pincegalériában, de a napi programokhoz tartozik még a játékos régészkedés is, amelynek során egy előkészített ásatási területen a vállalkozó szellemű gyermekek szabadon kutathatnak. A szervezők természetesen előre gondoskodnak róla, hogy az „ásatások” ne maradjanak kézzel fogható – és hazavihető – eredmények nélkül.

Bencze Tamás nagymester maga mutatta be a terepasztalokat
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az anyagában folyamatosan gazdagodó Siklósi Gyula Pincegaléria az elmúlt 10 évben sokakat vonzott, ami érthető, hiszen a több helyiségen átvonuló számos makett és dioráma Székesfehérvár közismert, vagy épp sokáig el nem ismert történetének különböző fázisait helyezi szemléletes összefüggéseiben a látogatók elé. Abban a szerencsében volt részünk, hogy Bencze Tamás, az I. András Lovagrend nagymestere, aki a régészprofesszor feljegyzései alapján a terepasztalok vizuális kivitelezését irányította maga mutatta be az iskola alatti, egykori óvóhelyen berendezett tárlatot.

A sajtótájékoztatón megjelent Burján Zsigmond is, akinek Fehéredő múlt címmel nemrégiben mutatták be korszakos dokumentumfilmjét a Városháza Dísztermében. Az alkotó várostörténeti trilógiáját lezáró negyedik opuszából rövid részletet a sajtótájékoztató résztvevői is megtekintettek, a pincegaléria névadójának szellemét megidézendő.

Siklósi munkásságának a vasvárisok elkötelezett tisztelői, jó helyen van náluk a tárlat anyaga, de titkon azért ér reménykedni: a várostörténet míves makettjei, köztük Géza fejedelem elképzelt palotájával, idővel tán feljöhetnek az óvóhelyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában