Nem bizonyult pusztába kiáltott szónak az óhaj

2019.04.23. 07:20

A Gaja-patak medrének tisztításával csökkent az árvízveszély

Összesen 1300-an írták alá múlt ősszel két faluból azt a petíciót, amelyben a Gaja-patak medrének a kitisztítását kérték a vízügytől. A lakosság által óhajtott munkálatokat a napokban fejezték be.

B. Kiss László

Turi Balázs a fák, bokrok kivágását irányító Mercsek Józseffel a Gaja partján Fotó: közösségi oldal

Bakonycsernyén szeptember elején, amikor rövid idő leforgása alatt rekordmennyiségű eső hullott, 63 ingatlant veszélyeztetett a medréből kilépő Gaja-patak.

A községnek az elmúlt évtizedekben egyébként gyakran meggyűlt a baja a vízzel. A rendszerváltás után ezért elkészítették a település komplex vízrendezési tervét, aminek a megvalósítása – akkori áron – mintegy 1,5 milliárd forintba került volna. Korábban lapunk is többször tudósított bakonycsernyei partcsuszamlásokról és sárlavinákról. A vízrendezéshez 2010-et követően jutott pályázati forrásokhoz a település. Azóta – négy lépcsőben – mintegy 700-800 millió forintot költöttek el erre a célra, aminek eredményeként megszűntek a sárlavinák. A szeptemberi eset azonban rávilágított arra, hogy az elköltött százmillióknak akkor lesz igazán értelme, ha a Gaján akadálytalanul levonulhat az ár. Annak érdekében, hogy a vízügy mielőbb elvégezze a patak medrének tisztítását, Turi Balázs polgármester aláírásgyűjtést kezdeményezett még a múlt év őszén Bakonycsernyén a lakosság körében.

Az aláírásgyűjtéshez – a szomszéd falu elöljárójának, Wéninger Lászlónak a kezdeményezésére – a balinkaiak is csatlakoztak, akikre 2010-ben ijesztett rá alaposan a Gaja-patak áradása.

Turi Balázs a fák, bokrok kivágását irányító Mercsek Józseffel a Gaja partján
Fotó: közösségi oldal

A petíciónak foganatja lett, mert mint arról Turi Balázs polgármester beszámolt lapunknak, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai az elmúlt hetekben a falun kívül található balinkai elágazástól a község belterületén levő kisgyóni elágazásig kitisztították a Gaja-patak medrét. Ez több kilométer hosszúságú szakaszt jelent.

A polgármester tudomása szerint hamarosan két olyan olyan zsilip is elkészül, amely segítségével a patak új medrében lesz tartható a víz, és az nem folyik át és nem duzzad vissza a régi mederben, veszélyeztetve a Petőfi utca hátsó udvarait.

Turi Balázs ugyanakkor, mint azt elmondta, szorgalmazza, hogy a medertisztítást folytassa a vízügy a kisgyóni elágazástól, mégpedig legalább még egyszer olyan hosszú szakaszon, mint amivel – több mint egy hónapos munka után – most végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában