Egy hét és kezdődik az érettségi!

2019.04.29. 11:30

A ballagás miatt komoly forgalomkorlátozásokra kell számítani Fehérváron

Napokon belül kezdődik a középiskolai éveket lezáró legfontosabb és egyik legkimerítőbb időszak: az érettségi szezon.

Tamás Ferenc

Szép és valószínűleg hasznos szokás Fehérváron: a bolondballagás résztvevői Kati nénitől kérnek jó szerencsét az érettségihez Fotók: FMH-archív

A ballagás hete Székesfehérváron idén április 29-én, hétfőn kezdődik: 14.30-kor a város a hagyományoknak megfelelően órajátékkal köszönti a végzős tanulókat és osztályfőnökeiket. Ha valaki nem az akkor várható tömegben szeretné megnézni a ballagási órajátékot, akkor nyugodjon meg, mert pár hétig még látható lesz. Az idei rengeteg ballagó mellett érdekességként lesz négy „ballagó”, akik még 1944-ben, gyorsítva érettségiztek az akkori Ybl Miklós Reálgimnáziumban, de elballagni nem tudtak, mivel behívták őket katonának. Így ők most pótolják az évtizedekkel ezelőtt elmaradt ballagásukat.

A szerenád csodaszép

A középiskolák végzős diákjai még hétfő éjjel szerenáddal köszöntik a tanáraikat, így a városokban rengeteg helyen felharsan (a nem mindig kristálytiszta) énekszó.

Apró megjegyzés: saját iskolámban, a Jákyban az osztályok 10-20 százaléka lány, viszont nincs énekóra. Nos, ahogy szokták mondani, innen szép nyerni! Rutinos, sokszor ballagott osztályfőnökként kérem a pedagógusok környékén lakókat, legyenek türelemmel!

Idén is bolondballagás!

Másnap, április 30-án, kedden délelőtt lesz a bolondballagás, ami pár éve szervezett formában zajlik, reggel fél nyolctól az Alba Pláza előtt. A jelmezes, vidám attrakciókra 16 iskola 20 osztálya nevezett. A menet a Liszt Ferenc utcán, a Városház téren, majd a Fő utcán keresztül vonul a Zichy színpadig. Sokan nem indulnak el programmal, de ők is be szoktak öltözni. A közös program után a diákok visszamennek iskolájukba is egy utolsót bulizni – így városszerte lehet találkozni igen furcsán öltözött fiatalokkal.

Szép és valószínűleg hasznos szokás Fehérváron: a bolondballagás résztvevői Kati nénitől kérnek jó szerencsét az érettségihez Fotók: FMH-archív

Forgalomkorlátozás szombaton

Május 1-én, szerdán mindenki pihenőnapot kap és majálist. Május 2-án és 3-án a végzősöknek már nem lesznek óráik, de a többi osztálynak igen. Május 4-én, szombaton reggel 9-kor lesz az immár hagyományos közös ballagás a Városház téren, ami után minden iskola megtartja saját ballagását. Fontos, hogy az iskolák diákjai a közös ballagás után gyalog vonulnak el, így város­szerte komoly forgalmi korlátozásokra lehet számítani!

Bármilyen szép is a közös ballagás, de ennek következményeképpen városszerte az összes étterem zsúfolásig megtelik ünneplőkkel. Aki nem foglalt jó előre helyet, annak már nem is érdemes próbálkozni.

Lehet, hogy idén is ilyen jó lesz az idő az érettségi környékén, ám a felkészülést a verőfényes napsütés
nem biztos, hogy érdemben segíti! Fotó: FMH-archív

És a legfontosabb

Május 6-én, hétfőn kezdődik a magyar nyelv és irodalom érettségi a maga 4 órás hosszával. Ez két részből áll: egy hosszabb szövegértelmezés után jön a fogalmazási rész.

Nagyon fontos, hogy minden érettségi cselekmény előtt legkésőbb fél órával be kell érni az intézményekbe!

Több mint tíz évvel ezelőtt történt, hogy a hétfői megmérettetés előtt valamelyik bejövő busz lerobbant, és az egyik diá­kom ott maradt az út mentén legalább 30 km-re. A következő busz felszedte volna, de azzal biztosan elkésik és nem lesz érettségije. Kétségbeesésében a nagyon csinos ruhájában kiállt az út közepére és kapálózva a legelső autót leállította. A teljesen meglepett sofőrnek elmagyarázta helyzetét és sürgősen megkérte, hogy vigye el Fehérvárra. Az autós kapcsolt és ezerrel döngetett befelé. Gyorsabban beértek, mintha a diákom a sima busszal jött volna. Az autós pénzt sem fogadott el, ráadásul a nagy ijedtségre meghívta egy kis csokira. Kedves ismeretlen Fiatos! Örök hálám jótettéért!

Túl a „mumuson”

Szóval, a hétfői magyar után a diákok elfáradnak, de folytatás másnap reggel 8-kor, mert jön a sokak által rettegett matematika a maga 3 órás hosszával. Ez szintén két részből áll: az elején 12 egyszerűbb feladat van, majd szünet nélkül jön a második rész, ami három kötelező és másik három választható feladatból áll, amiből kettőt kell megoldani. A diákok ez után kimerülnek, de egyúttal fel is szabadulnak, mert túl vannak a „mumus” tárgyon.

Szerdán jön a történelem, ami egyetlen feladatlapból áll és szintén 3 órás a hossza. Május 9-én, csütörtökön jön az angol nyelv és 10-én, pénteken a német nyelv. Minden nyelvi érettségi négy részből áll: olvasott szöveg értése (60 perc), nyelvhelyesség (30 perc), 10 perc szünet, hallott szöveg értése (30 perc) és íráskészség – fogalmazás (60 perc).

Következő héten jönnek a „kisebb” tárgyak: informatika, latin nyelv, héber nyelv, biológia, társadalomismeret, ének-zene, kémia, földrajz. Ezek egy része reggel 8-kor kezdődik, míg a többi délután 14-kor. Ezek a tárgyak nem mindenkit érintenek, ám van egy nap (május 15., szerda), amikor az összes szakgimna­zista (régebbi elnevezéssel: szakközépiskolás) megírja az ágazati érettségi tárgyi vizsgáját.

Utána már a tényleg kevés maturálót érintő tárgyak következnek. Az írásbeli időszak május 24-én zárul az olasz nyelvvel.

Emelt szinten

Fontos megjegyzés, hogy a fenti leírások és időpontok csak a középszintű érettségikre vonatkoznak! Aki szeretne, az jelentkezhetett emelt szintű érettségire is, ami általában négy órás és jóval komplexebb ismereteket kér, mint az általános középszintű vizsga.

A középszintű matematika kivételével minden vizsga után kötelező szóbelit tenni, melyek időpontja emelt szinten jún. 5–13., míg középszinten jún. 17–28. – de ez már egy másik cikkre tartozik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában