Világnap a vesénkért

2019.03.13. 07:00

Legyen szívügy a vese – Fórummal hívták fel a figyelmet az odafigyelés fontosságára

Március 14-ére esik idén a vese világnapja, mely apropóján tartott fórumot a fehérvári műveseállomáson Zakar Gábor orvos igazgató.

S. Töttő Rita

Zakar Gábor a vese egészségének fontosságáról beszélt a fórumon

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

2006 óta minden év márciusának második csütörtökén tartják a vese világnapját, mely alkalomból világszerte egészségtudatosító rendezvényekkel hívják fel a figyelmet arra, hogy a vese is gondozást, odafigyelést igényel, ha szeretnénk fenntartani egészséges működését. E rendezvénysorozathoz csatlakozott idén is a Fejér Megyei Vesebetegeket Támogató Egyesület és a B. Braun Avitum Hungary 9. Dialízisközpontja. A műveseállomáson tartott keddi szimpóziumon Zakar Gábor, a központ orvos igazgatója szólt az érdeklődőkhöz, s mondta el, hogy a vesére milyen veszélyek leselkednek, s hogy mit is tehetünk védelmük érdekében. – A vesék egészsége fontos, mindig, mindenütt. A vesék egészségét az átlagember a vizelet ürítésén keresztül mérheti le – fogalmazott az orvosigazgató.

Zakar Gábor a vese egészségének fontosságáról beszélt a fórumon
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

– Sokszor nem jut eszükbe az embereknek, hogy a vizelet rendkívüli mennyiségű – napi 1700 liter – vér vesén történő átfolyatásán, átszűrésén keresztül keletkezik. S nagyon komoly munkával több mint százszorosára besűríti. Ebből következik, hogy a vesék a keringési rendszer részei, ezért ugyanúgy kell rájuk vigyázni, mint a szívünkre és az ereinkre. Többek között azért is, mert rendkívül sérülékenyek, épp a sűrítő tevékenységük okán, ezért mindenféle károsító, toxikus anyagtól óvni kell – fogalmazott a szakember.

Kihelyezett prospektusok is segítették a megjelentek tájékozottságát
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Ha a keringésünkre vigyázunk tehát, a vesénket is óvjuk. A fórumon elhangzott: amit az érbetegségek és a magas vérnyomás kapcsán megelőzésként javasolnak, érvényes a vese egészségének megőrzésére is: a megfelelő testmozgás, a sószegény életmód, a magas vérnyomás megfelelő kezelése és a károsító anyagok – mint a különböző üdítőkben megtalálható úgynevezett „ajzószerek” – mellőzése is sokat számít. A cukorbetegség is komoly rizikófaktor, ugyanis a nagyon magas vércukorszint szintén a vesék szűrőit hajszolja túl, s ezért idő előtt tönkremennek – világított rá Zakar Gábor, hozzátéve: ezt hívják cukorbeteg- vesebetegségnek, amely egyébként a központban megjelenő betegek közel felére jellemző jelenség. A fehérvári műveseállomáson körülbelül 140-150 művesekezelt beteg fordul meg, s emellett 40 körüli az otthoni hasi dializált beteg – tehát 180-190 a folyamatosan vesepótlásban részesülő betegek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában