Guinness-rekorder

2019.03.13. 15:00

Több mint tizenhatezer ugráson van túl Mészárovics György

A magyar és ezzel együtt a székesfehérvári ejtőernyőzés nagy öregje, a 74 esztendős Mészárovics György Életműdíjat vett át a Magyar Ejtőernyős Szövetségtől.

Tihanyi Tamás

A felvétel a legutóbbi börgöndi repülőnapon készült. Jobb szélen Mészárovics György

Fotó: Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Nem akármilyen életút az övé. Mészárovics György 1945-ben született Budaörsön, majd 17 évesen, 1962. augusztus 14-én Budaörs légterében, 800 méteren egy Antonov 2-es repülőgép fedélzetéről kiugorva egy életre eldöntötte a sorsát. Az azóta eltelt 57 év alatt rengeteg különböző ejtőernyőtípust kipróbálva eddig összesen 16 ezer 30 (!) ugrást hajtott végre. Ezek közül négyszer került különösen veszélyes helyzetbe és kellett leoldania ejtőernyőjét, majd mentőernyőt nyitnia, de szerencsésen megúszta ezeket a helyzeteket. Legalacsonyabb magasságból végrehajtott ugrása 300 méterről, a legmagasabb 6500 méterről történt.

A felvétel a legutóbbi börgöndi repülőnapon készült. Jobb szélen Mészárovics György
Fotó: Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Pályafutásának több fényes állomása volt. Egyebek mellett célba ugró világcsúcsot állított be 1972-ben az Egyesült Államokban rendezett ejtőernyős világbajnokságon, majd 1979-ben – a legendás Hüse Károly után másodikként – teljesítette ötezredik ejtőernyős ugrását. Aztán 1988-ban a világon harmadikként érte el tízezredik ejtőernyős ugrását, 1995-ben pedig Guinness-rekordot állított fel egy hőlégballonból való csoportos zuhanással. Erről készítettek egy rendhagyó statisztikát: az akkor ugró tíz ejtőernyős addig együtt összesen több mint 4 ezer órát, azaz 160 napot volt a levegőben, s ebből 24 napot csak zuhantak.

A Szolnok mellett elsősorban Székesfehérvárhoz és Dunaújvároshoz kötődő ejtőernyős 20 év válogatott tagságot, öt egyéni magyar bajnoki címet, sokszoros csapat bajnoki címet és sok-sok világbajnoki részvételt és helyezést mondhat magáénak. Bár az ejtőernyőzés anyagi és egyéb feltételei nem azonosak azzal az időszakkal, amikor Mészárovics György katonaként ugrásainak javát gyűjtötte, továbbra sem tervezi, hogy abbahagyná az ugrásokat. Lapunk érdeklődésére azt mondta, bár látja, hogy már nem reagál a változó helyzetekre a levegőben olyan gyorsan, mint egykor, a közeljövőben nem készül búcsút mondani mindannak, ami életének oly sok szépséget adott az elmúlt évtizedekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában