Eltűnnek az útsebek

2019.03.07. 07:10

Timár Tibor: a kátyúzás csak egy része az útfenntartási tevékenységünknek

Három­millió négyzetméternyi útfelületet tart karban Székesfehérvár Városgondnoksága, amint Timár Tibor útfenntartási ügyintéző mondja. Itt a jó idő: ahol kell, kátyúznak is.

V. Varga József

A Nagyszombati úton már megkezdték a télen keletkezett úthibák eltüntetését

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A városgondokság rendszeresen ellenőrzi az útburkolatot, gondoskodik a javításra szoruló hibák megszüntetéséről, és azok műszaki tartalmának meghatározása mellett az elvégzett munkákat is felügyeli.

– A kátyúzás csak egy része az útfenntartási tevékenységünknek – húzza alá Timár Tibor –, bár a közlekedők nagy többsége erre érzékeny a leginkább. A szakember hangsúlyozza: örömmel veszik a lakossági bejelentéseket, mert a folyamatos ellenőrzés mellett így azonnal értesülnek a mielőbbi tennivalókról.

A kátyúzás háromféle módon történhet: extrém esetekben a zsákos aszfaltozás jöhet szóba (téli viszonyok). Az ily módon javított részek könnyen deformálódhatnak, ezért tavasszal újra vissza kell térni e szakaszokra. A fölbontott, mart aszfaltot a mobil, újrahasznosító gép segítségével tudják ismételten felhasználni az úthibák javítására.

A Nagyszombati úton már megkezdték a télen keletkezett úthibák eltüntetését
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezekben az esetekben az aszfaltozni kívánt felületet élvágással határolják körül. Már zajlanak az efféle „orvoslások” a megyeszékhelyen. A harmadik technológia a keverőtelepi aszfaltos kátyúzás, amellyel nagyobb útfelületet tudnak helyreállítani. E munkák áprilistól októberig jellemzőek.

A társaság a múlt héten a vasútállomás környékén kátyúzott, a napokban a Budai úton, a Deák Ferenc utca és a Seregélyesi út között három helyen is, kedden a Tóváros 59. szám előtt, valamint a Nagyszombati úton. Az úthálózat frekventált szakaszai elsőbbséget élveznek (fő- és tömegközlekedési utak, gyűjtőutak, a tűzoltók által használt utak). A város peremén húzódó utakat zúzott kővel terítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában