Szeretett szülőföldjükön

2019.03.22. 07:15

Települési elismeréseket adtak át Vajtán

A legutóbbi különleges testületi ülésen a képviselő-testület elfogadta az első és egyetlen napirendi pontot: két települési elismerés átadását.

Szanyi-Nagy Judit

Rucz Jánosné (b) és Horváth Lajos özvegye, Márta

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Remélem, Horváth Lajos révén Vajta az irodalmi könyvekbe kerül, ezzel a községnek elismerést, dicsőséget szerezve – köszönte meg az átvett posztumusz díszpolgári címet a díjazott özvegye, Horváth Márta. A 2016-ban elhunyt vajtai írót magyar–történelem szakos tanárként is többen ismerték. Horváth Lajos harminc hónapos sorkatonai szolgálata alatt kezdett el novellákat írni, melyeket rögtön sikerrel publikált. Tanított Vajtán, illetve a helyi iskola megszűnését követően Pálfán. Emellett Sárbogárdon is ismerték, hiszen egy ideig a járási könyvtárban dolgozott. Irodalmi szerepvállalását tekintve Lázár Ervin és Bella István írói köréhez tartozott, tagja volt a Vörösmarty Társaságnak, Örkény Istvánra pedig írói példaképként tekintett. Írásai kezdetben a Mozgó Világ és az Árgus irodalmi folyóiratokban, valamint a Bogárd és Vidéke hetilapban jelentek meg. Nevéhez tíz kötet is köthető. Lévén, Horváth Lajos a futball szerelmese volt, a család a díszpolgári címmel járó elismerést a vajtai focicsapatnak ajánlja fel. Az „égig érő szerelemből” köttetett házasságból két gyermek született, Mártika és Gergely.

Rucz Jánosné (b) és Horváth Lajos özvegye, Márta
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Vajta községért kitüntetés Rucz Jánosné Márkus Irént illette meg. Az 1936-ban Vajtán született Irén a helyi falusi turizmus mozgatórugója, még úgy is, hogy egy ideig családjával Siófokon élt. Férje elvesztését, majd 1991-es nyugdíjba vonulását követően költözött haza Vajtára, teljesítve vágyát, hogy ismét gyermekkora szeretett helyszínén éljen. A falusi turizmussal azóta is öregbíti és terjeszti Vajta jó hírét, amelyet a 2013-ban megszerzett Az év falusi vendégfogadója díj is jól mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában