Táncos, zenész, rendező, műfajok vándora

2019.03.27. 15:00

„Szeretem a sokszólamúságot” – Novák Péter, a sokoldalú művész és elmélyült szellemi munkái

Novák Péter itt is, ott is, amott is. Székesfehérváron is. Munkája néha ide vezényli, legutóbbi itt jártakor találkoztunk és beszélgettünk vele, róla.

Silye Sándor

Novák Péter a zenéről, alkotásról és színházról

Fotó: Silye Sándor

Péter fiatalon több zenekar tagja volt, játszott a Holló Színházban, 1994-től kilenc éven át értek el sikereket a Kimnowak együttessel. Több színházban szerepelt, többek között az Operettben, és a Budapesti Kamaraszínházban. Zsűritag volt a Mega­sztárban, Oláh Ibolya és Rúzsa Magdi lemezein működött közre szövegíróként. Rendezett a többi között a Kolozsvári Magyar Operában, a Kultúrpart kreatív igazgatója. De ifjúkorát édesapjának köszönhetően a néptánc határozta meg. Sokoldalú, kreatív ember. De végül is, mi is, ki is ő? – Na, ez itt a kérdés! Nem baj, ha egész életünkben keressük erre a választ, szeretem a mindennapjaimban a sokszólamúságot. Ha ez kellő harmóniában van önmagával és a környezetével, akkor mondhatjuk, hogy létezik ilyen is. Emellett persze tisztelem mindazokat, akik egyetlen dolog mellett töltik el az életüket, sőt, néha irigykedem is rájuk – mondta!

Kezdetben táncolt, aztán később miért nem táncolt?

– Elég sokat táncoltam, rengeteg kortárs munkát csináltam, illetve rendező koreográfusként sok közöm volt a műfajhoz hosszú évtizedeken keresztül. De a szervezetünk másképp működik, és miután a térdeim már nem bírták, sok táncoshoz hasonlóan nekem is abba kellett hagynom, de ez nem jelenti azt, hogy saját produkcióimban nem ropom néha, ha arról van szó.

A Kimnowak zenekara maga a csoda volt. Aztán egyszer csak a Gyémánt megkopott, a zenekarnak vége lett. Muszáj volt így lennie?

– A gitárosunk szörnyethalt egy autóbalesetben, és mivel a zenekar kettőnk szellemi terméke volt, úgy gondoltam, a legjobb emlékezés rá, ha nem folytatom velük a zenei pályafutásomat. De ma is énekelek, a Kiss Ferenc által jegyzett zenekarnak, az Etnofonnak vagyok az énekese. Más kérdés, hogy a nyilvánosság annyira nem hiányzik, elmélyült szellemi munkának gondoltam mindig a zenét, az alkotást, a nagy tömegeket vonzó rendezvények nem hiányoznak. A televízió és az egyéb médiamunkáim bőven elegek arra, hogy az exhibicionizmusomat kielégítsem. Sőt…!

Novák Péter a zenéről, alkotásról és színházról
Fotó: Silye Sándor

Kalandozik eleget az elmélyült szellemi munkákban, mégpedig sok területen…

– Így van, nagy örömöt jelentett, amikor megrendezhettem a Kolozsvári Magyar Operában a Figaró házasságát, és Románia legjobb opera-előadása lett eme előadás. A Kultúrpart csoport vállalkozásom mindenféle online, média- és egyéb tartalmakat állít elő, három, négy televíziós műsort készítünk, és még sorolhatnám. Játszom a színházban, és most ősszel készülünk az őszi fesztiválon bemutatni Miklósa Erika főszereplésével Piezzolla Buenos Aires-i Maria, avagy Nagyvárosi Maria című operáját.

Sokszólamú személyiségként mi az Ön igazi hangneme…?

– A C-dúr…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában