Szabadlábat remélt

2019.03.26. 07:00

Részben beismerte tettét és enyhítést kért a Budai úti lövöldöző

Hétfőn folytatódott a Budai úti lövöldöző tárgyalása. A férfi, mint kiderült, gyógykezelés alatt áll, tettét pedig banális ostobaságként jellemezte.

S. Töttő Rita

Forrás: Pixabay

Április 16-án lesz egy éve, hogy a Budai úton egy férfi a panelház egyik ablakából légpuskával öt célzott lövést adott le a szemközti áruházak parkolója környékén közlekedő, illetve a buszmegállóban várakozó személyekre. Több sérülés is történt, volt, akinek közvetlenül a szeme mellett csapódott be a lövedék. Az esetről az áldozat adott hírt a közösségi oldalon, így derült fény arra, hogy többeket is lövés ért ott és akkor. Nem sokkal később a rendőrség elfogta a tettest, aki, mint kiderült, engedély nélkül vásárolt légpuskát a hozzá tartozó távcsővel és lövedékekkel együtt, s ezekkel lőtt. A vádirat szerint a lövés az egyik sértettet a jobb combján, míg a másik két kiskorú sértett egyikét a hátán, a másikat pedig a bal szeme alatt találta el. A további két célzott lövés a szintén kiskorú sértetteket nem találta el, a lövedékek mellettük a földbe csapódtak.

A férfi tárgyalása hétfőn folytatódott a fehérvári bíróságon, ahol részben beismerte tettét, és enyhítést kért, kóros elmeállapotára, valamint gyógykezelésére hivatkozva.

„Bűnös vagyok a (…) gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétség kísérletének elkövetésében” – szögezte le a vádlott a tárgyaláson, de tettét csak részben ismerte el. A vádlott ügyvédje szerint védence kóros elmeállapotban szenved, amely cselekménye következményeinek felismerésében és abban, hogy a felismerésének megfelelően cselekedjék, közepes fokban korlátozta. Ahogy korábbi vallomásában már szerepelt, alkoholt és nyugtatót is bevett az eset előtt a vádlott, s ezzel is magyarázza tettét. A történtek kapcsán bocsánatkérő levelet írt a sértetteknek, s a mostani tárgyaláson azt is remélte, hogy a bíróság is megbocsát neki – mégpedig úgy, hogy megszünteti ellene a lőfegyverrel való visszaélés vádját, valamint a letartóztatást. Ám a bíróság elutasította a kérést, így továbbra sem védekezhet szabadlábon a vádlott. Ő fellebbezett a döntés ellen – erről májusban döntenek másodfokon.

Előzmények:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/sulyos-dolgok-derultek-ki-a-budai-uti-lovoldozo-kapcsan-2858995/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-pszichiater-szerint-veszelyes-szemelyisegtipus-lehet-a-legpuskas-2308075/

 

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában